Wykonanie
Wiedziałam, że
kurki, których ostatnio stałam się właścicielką, powędrują do pierogów. Już dawno miałam takie zaplanowane i oprócz garści, które zostały użyte do omleta, wszystkie trafiły do pierogowego farszu. Pierożki wyszły tak smaczne, że już planuję następne.
Składniki na ok. 30 pierogów:2 szklanki
mąki1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
masła1
jajko roztrzepaneokoło 1 szklanki ciepłej
wody20 dag
kurek1
cebulaolej do podsmażenia
sól,
pieprztymianekOczyszczone
kurki posiekać. Na patelni rozgrzać
olej, wrzucić pokrojoną
cebulę, chwilę przesmażyć, dodać
kurki,
tymianek,
sól,
pieprz i dusić aż wszystko będzie miękkie.
Mąkę przesiać , zrobić w niej wgłębienie, dodać
sól,
masło,
jajko. Stopniowo dodając
wodę zagniatać elastyczne ciasto. Rozwałkować ciasto i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz łyżeczką, zlepiać brzegi. W dużym garnku zagotować
wodę z
solą, wrzucać pierogi na wrzątek. Po wypłynięciu gotować aż będą miękkie.Smacznego:)