Wykonanie
Tak przygotowaną
cebulę można użyć na wiele sposobów - może być dodatkiem do smażonego
mięsa, do
serów, zwyczajnie - do
chleba, albo tak jak dziś u mnie - może być głównym składnikiem szybkiej i łatwej pizzy, którą Wam niedługo pokażę.
Składniki :ok. 400 g. dowolnej
cebuli, u mnie mieszane:czerwona, biała,
szalotka i
dymka1 ząbek
czosnku1 łyżka
masła1 łyżka
olejusól,
pieprz do smaku0,5 łyżeczki słodkiej mielonej
paprykisuszony
majeraneksuszony
tymianek(mogą być oczywiście świeże
zioła)Przygotowanie :
Cebule obieram i kroję w dowolny sposób, u mnie to półtalarki. Przekładam ją do rondla z
masłem i
olejem, lekko
solę, przykrywam i na małym ogniu duszę 30 minut. Po tym czasie powinna zupełnie zmięknąć. Wtedy dodaję
paprykę, posiekany
czosnek i
zioła, doprawiam do smaku
solą i
pieprzem. Duszę razem jeszcze 10 minut.