Wykonanie
« Potrawy wigilijne.
Karp. Kompot z suszu. Pierwsza gwiazdka.To był dobry rok 2014 »Na deszczowe dni – idealna 😉
Składniki – 4 porcje– 6 średnich
cebul– 2 ząbki
czosnku– 2 łyżeczki słodkiej mielonej
papryki– szczypta
majeranku– szczypta
tymianku– około 0,5 l
bulionu warzywnego–
olej do smażenia– łyżka
mąki–
sól i
pieprz do smaku
Cebulę obieramy i kroimy w plastry,
czosnek siekamy, podsmażamy składniki na odrobinie
oleju. Dodajemy do nich
mąkę oraz
paprykę. Po zeszkleniu przekładamy je do garnka oraz zalewamy
bulionem – tak, aby minimalnie przykrył składniki. Dodajemy
majeranek i
tymianek. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż
cebula zmięknie. Następnie blendujemy składniki oraz przyprawiamy
solą oraz
pieprzem. Podajemy z grzankami, bądź
chlebem.Łapcie przepis na moje domowe grzanki !