Wykonanie
Udało mi się dzisiaj zdobyć śliczną
tuszkę królika . Co z nią zrobić -oj wiele by można , ale ja dzisiaj chcę podarować moim chłopakom smak z mojego dzieciństwa ..kruchego pachnącego
szałwią ,
tymiankiem i
rozmarynem królika z
maślaną nutką w pysznym
śmietanowym sosie z młodymi ziemniaczkami…letni posiłek na tarasie w ogrodzie …pychotka 😉
czego użyję ?1 szt. sprawionej tuszy króliczej ( ok. 500g )1 pęczek świeżych
ziół ( po 3 gałązki
szałwii,
tymianku,
rozmarynu )szczypta
pieprzu świeżo zmielonego ,
sól ( do smaku )2-3 ząbki
czosnku ( duże )100 ml
śmietanki słodkiej 12%1/2 kostki
masła i 1 łyżka
oleju roślinnego1 łyżka od zupy
mąki ( czubata )2 średnie
cebule i 1 średnia
marchewkaTuszkę króliczą płuczemy , osuszamy ręcznikiem papierowym i tniemy na małe porcje . Wkładamy do miski , skrapiamy
olejem ,posypujemy
pieprzem i posiekanymi
ziołami ( zostawiając pół pęczka na później ) , zmiażdżonym
czosnkiem -mieszamy i pozostawiamy na 4 godziny ( a najlepiej na całą noc )
Następnie kroimy
masło na cienkie plastry , układamy na dnie głębokiego garnka , a na nim kawałki
królika . Podsmażamy na złoty kolor , dodajemy pokrojone warzywa (
cebula,
marchewka ) dolewamy pół szklanki
wody ,solimy i szczelnie przykrywamy pokrywką . Dusimy aż
królik zmięknie , a warzywa się rozgotują ok. 1-1,5 godz. ( czas pieczenia jest zależny od jakości
mięsa -najlepiej kontrolować nakłuwając
mięso widelcem , czy już zmiękło ) . Mieszamy
śmietankę z
mąką . W międzyczasie gdy
królik już zmięknie -wyjmujemy go na talerz , do garnka wlewamy
śmietankę z
mąka i blenderem miksujemy razem z duszonymi warzywami . Z powrotem dokładamy
królika i dusimy jeszcze 5-10 , następnie posypujemy pozostałymi świeżymi
ziołami zestawiamy z ognia i pozostawiamy na 2-3 min pod przykryciem żeby
zioła roztoczyły swój cudowny aromat…. Czujecie jak pachnie … 😉
Teraz już tylko nałożyć na talerze , udekorować i podawać w towarzystwie
młodych ziemniaczków rozkoszując się smakiem i aromatem
ziół ,
masła,
mięska…na tarasie w letnim ogrodzie pychotka 😉 Życzę smacznego …