ßßß
czego użyję ?1 szt. sprawionej tuszy króliczej ( ok. 500g )1 pęczek świeżych ziół ( po 3 gałązki szałwii, tymianku, rozmarynu )szczypta pieprzu świeżo zmielonego , sól ( do smaku )2-3 ząbki czosnku ( duże )100 ml śmietanki słodkiej 12%1/2 kostki masła i 1 łyżka oleju roślinnego1 łyżka od zupy mąki ( czubata )2 średnie cebule i 1 średnia marchewkaTuszkę króliczą płuczemy , osuszamy ręcznikiem papierowym i tniemy na małe porcje . Wkładamy do miski , skrapiamy olejem ,posypujemy pieprzem i posiekanymi ziołami ( zostawiając pół pęczka na później ) , zmiażdżonym czosnkiem -mieszamy i pozostawiamy na 4 godziny ( a najlepiej na całą noc )
Następnie kroimy masło na cienkie plastry , układamy na dnie głębokiego garnka , a na nim kawałki królika . Podsmażamy na złoty kolor , dodajemy pokrojone warzywa ( cebula, marchewka ) dolewamy pół szklanki wody ,solimy i szczelnie przykrywamy pokrywką . Dusimy aż królik zmięknie , a warzywa się rozgotują ok. 1-1,5 godz. ( czas pieczenia jest zależny od jakości mięsa -najlepiej kontrolować nakłuwając mięso widelcem , czy już zmiękło ) . Mieszamy śmietankę z mąką . W międzyczasie gdy królik już zmięknie -wyjmujemy go na talerz , do garnka wlewamy śmietankę z mąka i blenderem miksujemy razem z duszonymi warzywami . Z powrotem dokładamy królika i dusimy jeszcze 5-10 , następnie posypujemy pozostałymi świeżymi ziołami zestawiamy z ognia i pozostawiamy na 2-3 min pod przykryciem żeby zioła roztoczyły swój cudowny aromat…. Czujecie jak pachnie … 😉
Teraz już tylko nałożyć na talerze , udekorować i podawać w towarzystwie młodych ziemniaczków rozkoszując się smakiem i aromatem ziół , masła, mięska…na tarasie w letnim ogrodzie pychotka 😉 Życzę smacznego …