Wykonanie
Dynia - moje nowe odkrycie w kuchni. To dzięki fantastycznej odmianie dyni francuskiej Muscat de Provence, która ma zieloną skórkę, przyjemny
melonowy zapach i smak (dobrze smakuje także na surowo) zamierzam poflirtować z tym warzywem. Jeśli chcesz zacząć swoją przygodę z
dynią, poszukaj właśnie takiej.Przepis na
dynię z tego przepisu wymyśliłam dla wolno pieczonej
jagnięciny (tu przepis). Intensywny smak
rozmarynu świetnie uzupełnia
mięso.Składniki:800g dyni np. francuskiej Muscat de Provence4 łyżki świeżych
ziół - 2 łyżki
rozmarynu, dodatkowo
oregano,
tymianek (za wyjątkiem
rozmarynu, można dać suszone
zioła - po łyżeczce)50g
masła klarowanego albo 25g
masła i 25g
oleju3 ząbki
czosnkusól,
pieprzWykonanie:
Dynię obrać ze skórki, usunąć i wyrzucić pestki oraz "włosy", pozostawiając tylko twardy miąższ. Pokroić na mniejsze podłużne kawałki.
Dynię ugotować na parze. Np. na specjalnej wkładce do gotowania pyz na parze albo wkładce bambusowej do woka. Można też posiłkować się metalowym durszlakiem włożonym do garnka i przykrytym pokrywką :) Ewentualnie ugotować w niewielkiej ilości
wody.Niech będzie miękka, ale nie bardzo miękka.
Czosnek i
zioła (same listki) drobno posiekać.Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wsypać
zioła i
czosnek. Po niecałej minucie dołożyć paski dyni. Smażyć 2-3 minuty, delikatnie mieszając. Część dyni może się rozpaść, część pozostać w całości - konsystencja będzie zależeć od stopnia miękkości. Osolić i popieprzyć. Podawać na gorąco.
A oto
dynia użyta w tym przepisie: