ßßß Cookit - przepis na Pasztet z kaszy / Terrine of groat

Pasztet z kaszy / Terrine of groat

nazwa

Wykonanie

Zrobiłam gulasz i zastanawiam się z jakim dodatkiem ten gulasz podać, z sypką kaszą gryczaną, z kluseczkami śląskimi, z makaronem... Jestem zwolenniczką dań z kaszy, więc postawiłam na kaszę, ale w wersji pasztetu. Zrobiony przez mnie pasztet można pokroić, pokrojone kawałki pasztetu podlać gulaszem, pasztet wtedy delikatnie przejdzie smakiem sosu gulaszowego i będzie przepyszny. Pasztet zrobiłam w tzw. formie keksówce i sporo nam go zostało, pokrojone kawałki brałam do pracy i miałam idealnie zdrowe drugie śniadanie - tak zdrowo dawno nie jadałam w pracy:)
Składniki:
2 woreczki kaszy gryczanej
3 łyżki kaszy jęczmiennej
szklanka groszku mrożonego - mój mąż twierdzi, że lepiej nie dodawać, bo jest za słodki
1 duża cebula
1 marchewka
2 ząbki czosnku
suszone grzyby - garść
tymianek, majeranek, rozmaryn, pieprz ziarnisty, sól
olej- kilka łyżek
śmietanka - 3 łyżki
jajka - 3 sztuki
mąka - 1 łyżka
zielona pietruszka - kilka gałązek
Przygotowanie:
suszone grzyby kroję na mniejsze kawałki, zalewam 2 szklankami wody i gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut
dodaję do wywaru z grzybów kaszę gryczaną ( otwieram woreczki, przesypuję kaszę do garnka) i kaszę jęczmienną, gotuję zgodnie z instrukcją, w miarę potrzeby podczas gotowania dolewam małe ilości wody na oleju smażę pokrojoną drobno cebulę, pokrojoną drobno marchewkę, groszek i czosnek, następnie całą zawartość patelni przenoszę do ugotowanej (przecedzonej) kaszy
dodajemy zioła, posiekaną pietruszkę, mąkę w drugim naczyniu miksujemy jajka i śmietankę, zalewamy kaszę masą jajeczną, mieszamy dokładnie całą zawartość, a następnie przenosimy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni, całość jest zakryta pergaminem, aby nie wysychała
po ostudzeniu, kroimy pasztet na mniejsze kawałki.
Smacznego :)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/03/pasztet-z-kaszy-terrine-of-porridge.html