Wykonanie
Witam kochani. Dzisiaj podzielę się przepisem na pyszne pierożki - od myślenia o nich
kubki smakowe wariują a mój przepis, zapewniam sprawi smakoszom sporo przyjemności. Wykorzystałam kawałek
wołowiny z rosołu, resztkę warzyw i ugotowałam około 100 g suchej
kaszy gryczanej. Wyszło mi ponad czterdzieści pierogów. Objętościowo
kaszy i
mięsa przyjęłam wagowo mniej więcej pół, na pół.
Składniki
ciasto pierogowe z 3 szklanek
mąki polecam mój przepisokoło 250 g
wołowiny ugotowanej lub inne
mięso gotowane lub duszonejarzyny gotowane - u mnie
marchewka i
pietruszkaokoło 100 g
kaszy gryczanej (użyłam niepalonej)2
cebule2 ząbki
czosnku1 kromka
chlebakilka łyżek
oleju do smażenia
sól,
pieprz do smaku według uznania1 łyżeczka suszonych przypraw
ziołowych -
tymianek,
majeranek,
zioła prowansalskie,
pieprz ziołowymały pęczek
natki świeżej lub suszonejPrzygotowanie pierogówPrzepis na FILMIEOkoło 3/4 szklanki
kaszy suchej (szklanka 250 ml) opłukuję pod bieżącą
wodą i przelewam wrzątkiem. Wrzucam
kaszę do nieznacznie osolonej wrzącej
wody w ilości półtorej szklanki. Gotuję krótko - pół minuty maks na małym ogniu. Zestawiam, owijam garnek z
kaszą w ręcznik i wkładam na pół godziny pod koc.
Kasza będzie idealna.Zarabiam ciasto pierogowe i odstawiam na pół godziny pod przykryciem.
Zrobi się miękkie i elastyczne.W międzyczasie
chleb zalewam zimna
wodą. Podsmażam drobno pokrojoną posoloną lekko
cebulę, do której dodaję pod koniec
przyprawy i posiekany
czosnek. Mieszam i zaraz zestawiam z palnika.
Mięso, jarzyny, namoczony odciśnięty
chleb mielę w maszynie (
kaszę,
cebulę tez można zmielić, jeśli chcemy uzyskać gładki farsz). Dodaję do farszu podsmażoną
cebulę z
czosnkiem,
sól,
pieprz, trochę suszonej
natki z
pietruszki i dokładnie mieszam. Jeśli farsz jest zbyt suchy w smaku, dodaję 2-3 łyżki
oleju i mieszam.Formuję pierogi - ciasto przerabiam krótko i dziele na 3 porcje - dwie pozostałe chowam pod przykryciem. Formuję długi wałek z ciasta o średnicy około 3 cm, dzielę na kawałki, kazdy o grubości około 2 cm, Spłaszczam i wałkuję na okrągłe lub od razu na owalne placuszki, by łatwiej zawijać farsz - podsypuję minimalnie
mąką, żeby ciasto łatwo się sklejało a ciasto z mojego przepisu bardzo polecam - elastyczne i gładkie. Gotuję tą porcję pierogów na 3
razy, około pół minuty do minuty czasu, w dużym garnku, na niedużym ogniu, w wodzie osolonej z dodatkiem
oleju. Za każdy razem wrzucam pierogi (około 15 szt) na wrzątek pojedynczo i zaraz mieszam, żeby nie przywarły do dna. Pierogi wyjmuje dużym sitem na raz - dzięki temu sa idealne i nierozgotowane.Życzę smacznego!!!Dziękuję za odwiedziny, komentarze i polubieniaPozdrawiam Weronika