ßßß
Naleśniki:500 g mąki pszennej2 jajkawoda i mleko (w tym przypadku w stosunku 4:1) - nie podaję dokładnych miar, bo zawsze robię na "oko"1/2 łyżeczki soli1 łyżka olejuFarsz:1 kg gotowanego mięsa z rosołu (u mnie wołowina, indyk, kura)2 jajka1 gotowana marchew1 gotowana pietruszka1/2 gotowanego selera2 średnie cebulesólpieprz2 łyżki majeranku1/2 łyżki tymianku3 ząbki czosnku1 łyżka olejuDodatkowo:4 jajkabułka tarta (do panierowania)olej
Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować. Jeśli jest za gęste dodać wody, jeśli za rzadkie dodać mąki. Odstawić na około 20 minut do napęcznienia mąki. Usmażyć około 12-15 naleśników (średnica 26-28 cm). Przykryć talerzem, aby łatwo dało się je zwijać.Mięso i warzywa zmielić w maszynce. Cebulę pokroić drobno i zarumienić na oleju. Do mięsa dodać sól, pieprz, zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę oraz jajka. Wyrobić na gładką masę. Przy brzegu naleśnika nakładać około 3 łyżki farszu i zwijać w krokieta. Panierować w jajku i bułce, smażyć na rumiano z obu stron. Podawać solo lub z czerwonym barszczem. Smacznego!