Wykonanie
Robię je rzadko, bo nie lubię smażyć naleśników...Lubię jak w kuchni coś się dzieje, jak trzeba robić kilka rzeczy jednocześnie, jak jest ruch i szybki efekt. Z tego też względu nie przepadam za staniem nad patelnią i bezczynnym czekaniem, aż naleśnik wreszcie nabierze odpowiedniego koloru. Dziś zebrałam się w sobie wyciągnęłam 3 patelnie i usmażyłam na nich górę naleśników. Wreszcie coś się działo...a to lubię najbardziej :) Z tych proporcji wychodzi około 12-15 krokietów, proporcje zawsze można zwiększyć lub zmniejszyć według własnych potrzeb.
Naleśniki:500 g
mąki pszennej2
jajkawoda i
mleko (w tym przypadku w stosunku 4:1) - nie podaję dokładnych miar, bo zawsze robię na "oko"1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
olejuFarsz:1 kg gotowanego
mięsa z rosołu (u mnie
wołowina,
indyk,
kura)2
jajka1 gotowana
marchew1 gotowana
pietruszka1/2 gotowanego
selera2 średnie
cebulesólpieprz2 łyżki
majeranku1/2 łyżki
tymianku3 ząbki
czosnku1 łyżka
olejuDodatkowo:4
jajkabułka tarta (do panierowania)
olejSkładniki na ciasto naleśnikowe zmiksować. Jeśli jest za gęste dodać
wody, jeśli za rzadkie dodać
mąki. Odstawić na około 20 minut do napęcznienia
mąki. Usmażyć około 12-15 naleśników (średnica 26-28 cm). Przykryć talerzem, aby łatwo dało się je zwijać.
Mięso i warzywa zmielić w maszynce.
Cebulę pokroić drobno i zarumienić na
oleju. Do
mięsa dodać
sól,
pieprz,
zioła, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
cebulę oraz
jajka. Wyrobić na gładką masę. Przy brzegu naleśnika nakładać około 3 łyżki farszu i zwijać w krokieta. Panierować w
jajku i
bułce, smażyć na rumiano z obu stron. Podawać
solo lub z czerwonym barszczem. Smacznego!