Wykonanie
Szczypta
cynamonu dodana do
mięsa, czy to duszonego, czy gotowanego, odmieni wspaniale jego smak. Ten zabieg doskonale sprawdzi się zwłaszcza w przypadku
wołowiny.Krokiety są pulchne, soczyste i bardzo smaczne. Zadbajcie, by farsz był solidnie przyprawiony, nie może być też zbyt suchy. Łatwo rozwiązać ten problem - do zmielonego po ugotowaniu
mięsa wystarczy dodać odrobinę
bulionu, czy jak u mnie - po prostu
wody, w której gotowała się
marchewka.
Składniki na ciasto:1,5 szklanki
mąki pszennej T 5001 szklanka
mleka0,5 szklanki lekko gazowanej
wody mineralnej0,2 szklanki
oleju2
jajkaduża szczypta
soliFarsz:0,5 kg ugotowanego
mięsa (u mnie
wołowina)2
cebule1 duża
marchewka1 ząbek
czosnku0,5 łyżeczki
majerankumała szczypta
cynamonusól i
pieprz do smaku2
jajka do panierowania
bułka tarta do panierowania
olej do smażeniaPrzygotowanie:Składniki ciasta na naleśniki dokładnie miksuję lub ubijam, odstawiam na pół godziny, po czym smażę naleśniki, u mnie średnica 22 cm.
Marchew gotuję do miękkości, nie wylewam
wody.
Cebule kroję w kostkę i smażę do zeszklenia na niewielkiej ilości
oleju.
Mięso przepuszczam przez maszynkę, dodaję usmażoną
cebulę (razem z tłuszczem), pogniecioną widelcem
marchewkę, dolewam tyle
wody z gotowania, by farsz był lekki i puszysty. Doprawiam
majerankiem, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem,
solą,
pieprzem i odrobiną
cynamonu. Na każdy naleśnik wykładam łyżkę farszu, zwijam wg zdjęcia. Wszystkie krokiety panieruję w
jajku i
bułce tartej, smażę na rumiano z każdej strony.Przepis autorski.