Wykonanie
Mielone, ech mielone ! Nie sposób co jakiś czas nie zatęsknić za ich niepowtarzalnym smakiem... Dziś zapraszam na kotlety z
wołowiny z
cebulką i
czosnkiem, a dzięki dodatkowi sporej ilości
pieczarek są soczyste i wilgotne. Wyśmienite do obiadu, rewelacyjne na zimno, do kanapek- lub po prostu- do garści :)
Składniki :400 g. chudej
wołowiny20-30 g.
surowego boczku1
jajko1/3 szklanki
bułki tartej2 średnie
cebule8-10 dużych
pieczarek1 łyżka suszonego
majeranku3 ząbki
czosnkuolej do smażenia
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Zmielone
mięso i
boczek przekładam do miski, dodaję
jajko,
majeranek, przeciśnięty przez praskę
czosnek i
bułkę tartą.
Cebule kroję w drobną kosteczkę, przesmażam kilka minut aż się zeszkli, przekładam do miski.
Pieczarki, także pokrojone drobno, lekko
solę i smażę aż zmiękną -do odparowania płynu. Przekładam do miski. Mieszam wszystko dokładnie dłonią przez kilka minut, po czym doprawiam
solą i
pieprzem. Smażę na rumiano z obu stron po 3-4 minuty.Przepis autorski.