ßßß
Składniki na ok. 35 klopsików:0,5 kg mielonej wołowiny0,5 kg mielonej wieprzowiny2 jajka4 łyżki bułki tartej + mniej więcej tyle samo do obtaczania2 ząbki czosnku1 łyżeczka majeranku1/2 łyżeczki tymianku1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki pieprzu mielonego1 słoik małych marynowanych pieczarekolej do smażenia1. Pieczarki odsączamy z zalewy na sicie.2. Mięsa mieszamy z jajkami, bułką tartą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Dokładnie wyrabiamy.3. Formujemy klopsiki. Następnie każdy z nich rozpłaszamy na placuszki. Kładziemy na środku każdego z nich pieczarkę i zalepiamy tworząc z powrotem kulę.4. Obtaczamy pulpeciki z bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu przekładając tak, aby równomiernie się usmażyły. Następnie zmniejszamy płomień i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut, aby na pewno były upieczone w środku.5. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych, zostawiamy do ostygnięcia na półmisku.6. Następnie wbijamy w każdy klopsik wykałaczkę, tak aby można było je jeść nie brudząc się.Przepis ląduje oczywiście w mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2015