Wykonanie
Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień
Pieczarek. Dlatego na blogu pojawią się aż dwa
pieczarkowe dania. Pierwsze z nich idealnie nadaje się na imprezę, także taką stojącą. Klopsiki na zimno nadziewane marynowanymi
pieczarkami nadziane na wykałaczkę. Testowałam je na domówce u znajomych w ostatni weekend. Myślę, że smakowały wszystkim mięsożercom. Dla wegetarian przygotowałam inną przekąskę, którą pokażę Wam już jutro.Przepis pochodzi z książki
Mięso mielone.Sprawdzone przepisy Wyd. Olesiejuk.
Składniki na ok. 35 klopsików:0,5 kg mielonej
wołowiny0,5 kg mielonej
wieprzowiny2
jajka4 łyżki
bułki tartej + mniej więcej tyle samo do obtaczania2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
majeranku1/2 łyżeczki
tymianku1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
pieprzu mielonego1 słoik małych marynowanych
pieczarekolej do smażenia1.
Pieczarki odsączamy z zalewy na sicie.2.
Mięsa mieszamy z
jajkami,
bułką tartą, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem oraz
przyprawami. Dokładnie wyrabiamy.3. Formujemy klopsiki. Następnie każdy z nich rozpłaszamy na placuszki. Kładziemy na środku każdego z nich
pieczarkę i zalepiamy tworząc z powrotem kulę.4. Obtaczamy pulpeciki z
bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu przekładając tak, aby równomiernie się usmażyły. Następnie zmniejszamy płomień i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut, aby na pewno były upieczone w środku.5. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych, zostawiamy do ostygnięcia na półmisku.6. Następnie wbijamy w każdy klopsik wykałaczkę, tak aby można było je jeść nie brudząc się.Przepis ląduje oczywiście w mojej akcji
Pieczarkowy Tydzień 2015