Wykonanie
Babka ziemniaczana jest prostym i popularnym daniem na Podlasiu. W Supraślu na Podlasiu odbywają się co roku Mistrzostwa w pieczeniu babki i
kiszki ziemniaczanej. Do jej przygotowania najlepiej zaprosić chętne ręce, które wykorzystamy do obierania
ziemniaków, gdyż ta czynność zabiera najwięcej czasu. Zetrzeć
ziemniaki można maszynowo, choć muszę przyznać smak babki z
ziemniaków tartych na ręcznej tarce jest lepszy. Moja babka jest z
chudym boczkiem i
marchewką. Po upieczeniu najszybciej znikają boczne kawałki babki z mocno zapieczoną skórką. Taka babka smakuje zarówno świeżo po upieczeniu, jak i na drugi dzień podsmażana. Zazwyczaj podaję ją z
białym serem.
Składniki:(na dużą formę 33 x 23 cm)2 - 2,5 kg
ziemniaków (obranych)400 - 500 g chudego dobrego
boczku (może być surowy lub wędzony)2
jajka2 średnie
marchewki2 - 3 średnie
cebule2 ząbki
czosnku100 ml gorącego
mleka2 łyżki
majeranku2 łyżeczki
pieprzu mielonego2 płaskie łyżeczki
soliłyżka
oleju lub
masła do posmarowania formy2 - 3 łyżki
bułki tartej do posypania formyewentualnie 1 - 2 łyżki
mąki pszennej (zależy jak wodniste są
ziemniaki)
Przygotowanie:
Boczek pokroić w cienkie paski lub kostkę, podsmażyć na patelni wraz z
cebulą pokrojoną w kostkę, do lekkiego zrumienienia. Jeśli mamy
surowy boczek, to przed dodaniem
cebuli podsmażać go dłużej.
Ziemniaki i
marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Jeśli na powstałej
masie jest dużo płynu należy go delikatnie zlać, ilość
wody zawarta w ziemniakach jest różna.Do masy od razu dodać gorące
mleko, aby
ziemniaki nie zrobiły się ciemne.Do masy ziemniaczanej wbić
jajka, dodać drobno posiekany
czosnek,
boczek i
cebulą wraz z wytopionym tłuszczem,
majeranek,
pieprz,
sól (dodając
wędzony boczek sprawdzić jak bardzo jest słony i dostosować odpowiednią ilość
soli), wymieszać. Gdy po wymieszaniu masa jest zbyt rzadka dodać
mąki, jeśli jest dość gęste
mąki nie dodawać.Wnętrze formy posmarować tłuszczem i posypać
bułką tartą, wlać masę ziemniaczaną.Piec w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku około 1 , 5 godziny.