ßßß Cookit - przepis na Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

nazwa

Wykonanie

Babka ziemniaczana jest prostym i popularnym daniem na Podlasiu. W Supraślu na Podlasiu odbywają się co roku Mistrzostwa w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej. Do jej przygotowania najlepiej zaprosić chętne ręce, które wykorzystamy do obierania ziemniaków, gdyż ta czynność zabiera najwięcej czasu. Zetrzeć ziemniaki można maszynowo, choć muszę przyznać smak babki z ziemniaków tartych na ręcznej tarce jest lepszy. Moja babka jest z chudym boczkiem i marchewką. Po upieczeniu najszybciej znikają boczne kawałki babki z mocno zapieczoną skórką. Taka babka smakuje zarówno świeżo po upieczeniu, jak i na drugi dzień podsmażana. Zazwyczaj podaję ją z białym serem.
Składniki:
(na dużą formę 33 x 23 cm)
2 - 2,5 kg ziemniaków (obranych)
400 - 500 g chudego dobrego boczku (może być surowy lub wędzony)
2 jajka
2 średnie marchewki
2 - 3 średnie cebule
2 ząbki czosnku
100 ml gorącego mleka
2 łyżki majeranku
2 łyżeczki pieprzu mielonego
2 płaskie łyżeczki soli
łyżka oleju lub masła do posmarowania formy
2 - 3 łyżki bułki tartej do posypania formy
ewentualnie 1 - 2 łyżki mąki pszennej (zależy jak wodniste są ziemniaki)
Przygotowanie:
Boczek pokroić w cienkie paski lub kostkę, podsmażyć na patelni wraz z cebulą pokrojoną w kostkę, do lekkiego zrumienienia. Jeśli mamy surowy boczek, to przed dodaniem cebuli podsmażać go dłużej.
Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Jeśli na powstałej masie jest dużo płynu należy go delikatnie zlać, ilość wody zawarta w ziemniakach jest różna.
Do masy od razu dodać gorące mleko, aby ziemniaki nie zrobiły się ciemne.
Do masy ziemniaczanej wbić jajka, dodać drobno posiekany czosnek, boczek i cebulą wraz z wytopionym tłuszczem, majeranek, pieprz, sól (dodając wędzony boczek sprawdzić jak bardzo jest słony i dostosować odpowiednią ilość soli), wymieszać. Gdy po wymieszaniu masa jest zbyt rzadka dodać mąki, jeśli jest dość gęste mąki nie dodawać.
Wnętrze formy posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać masę ziemniaczaną.
Piec w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku około 1 , 5 godziny.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/08/babka-ziemniaczana.html