ßßß Cookit - przepis na Złociste pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

Złociste pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

nazwa

Wykonanie

U nas nie ma problemu co zrobić z gotowanym, porosołowym mięsem. Na pierogi czy krokiety zawsze są chętni więc zwykle mielę takie mięso na farsz. Wystarczy dobrze je doprawić, dodać trochę zieleniny, warzyw i gotowe. Jeśli chcę zwiększyć ilość nadzienia dodaję jeszcze np. ugotowaną kaszę. Takie pierogi są smacznym i sytym daniem obiadowym. Jeśli nie zjemy wszystkiego od razu resztę odsmażam następnego dnia albo mrożę.
Farsz zwyczajny, ale zobaczcie jaki piękny kolor ma ciasto ! Zaraz wyjaśni się dlaczego.
Zobacz przepis na Pierogi z mięsem i kuskusem albo Pierogi z kaszanką .
czas przygotowania : ok. 1 godziny
składniki :
CIASTO - ok. 400 g mąki pszennej + trochę do podsypywania przy wałkowaniu
ok. 300 g gęstego przecieru z dyni
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
FARSZ - ok. 700 g mięsa z rosołu - wołowina i drób
2 marchewki gotowane
2 białka jajek
duża garść natki pietruszki
200 g kaszy gryczanej
100 ml rosołu
1 duża cebula
3 łyżki oleju
do smaku - sól, pieprz ziołowy, majeranek, kminek mielony
dodatkowo do okraszenia - 2 cebule
olej
sposób przygotowania : CIASTO - kawałek dyni obrałam i usunęłam włóknisty środek. Pokroiłam miąższ w kostkę i wrzuciłam do rondla. Podlałam kilkoma łyżkami wody i dusiłam na małym ogniu pod przykryciem. Trzeba pilnować żeby woda zupełnie nie wyparowała a warzywo nie przypaliło się. Kiedy dynia zupełnie zmiękła zmiksowałam ją blenderem na zupełnie gładką masę. Przełożyłam do miski i do takiego gorącego musu/przecieru dodałam pozostałe składniki. Początkowo mieszałam widelcem żeby nie poparzyć rąk a po chwili zagniotłam elastyczne ciasto. Ilość mąki w przepisie jest orientacyjna - zależy od konsystencji dyniowej papki. Wyrobione ciasto odłożyłam szczelnie je przykrywając żeby nie obeschło.
FARSZ - mięso z rosołu dokładnie oddzieliłam od kości, zmieliłam w maszynce razem z gotowanymi marchewkami. Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę, przesmażyłam na oleju. Kaszę ugotowałam na sypko. Do zmielonego mięsa dodałam cebulę, kaszę, posiekaną drobno natkę, białka i dobrze wymieszałam. Doprawiłam do smaku.
Z ciasta odrywałam po kawałku i rozwałkowywałam na cienki placek podsypując mąką. Szklanką wykrawałam krążki. Na każdy nakładałam po łyżeczce farszu i zlepiałam pierogi. Układałam je sobie na czystej ściereczce, luźno, żeby nie posklejały się ze sobą. Gotowałam wrzucając partiami do wrzącej, osolonej wody. Kiedy wypłyną i pogotują się ze 2 minuty są gotowe.
Ugotowane pierogi odcedziłam i podałam okraszając cebulką zrumienioną ma oleju oraz posypując natką pietruszki. Jeśli zrobicie ich więcej to po ugotowaniu i osączeniu skropcie je w misce olejem i delikatnie wymieszajcie kilka razy zanim ostygną - dzięki temu nie posklejają się. Można je następnego dnia odgrzać albo zamrozić i zużyć za kilka dni.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/10/zociste-pierogi-z-miesem-i-kasza.html