ßßß Cookit - przepis na Kotlety z kaszy gryczanej

Kotlety z kaszy gryczanej

nazwa

Wykonanie

Od dawna chciałam je zrobić, lecz nie do końca byłam przekonana, czy to dobry pomysł. Kasza gryczana kojarzy mi się z dobrym mięsem w sosie, a w roli samodzielnego kotleta jakoś nie mogłam sobie jej wyobrazić. Danie okazało się zaskakująco... fantastyczne. Pyszne, rozpływające się w ustach. Najlepsze pierwszego dnia, choć odgrzane też niczego sobie. Polecam bardzo gorąco! Przepis znalazłam na blogu Eat Your Dream, dodałam trochę od siebie.
Składniki (na 5-6 kotletów):
- 100 g ugotowanej kaszy gryczanej,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 1/2 słoika marynowanego selera (można użyć świeżego),
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- posiekana natka,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Na 1-2 łyżkach oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dodajemy marchew startą na tarce o dużych oczkach oraz odsączony seler (jeśli użyjemy świeży - należy zetrzeć jak marchew). Chwilę smażymy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki należy wymieszać w misce (kasza powinna być zimna, warzywa także). Doprawiamy solą i pieprzem, formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/11/kotlety-z-kaszy-gryczanej.html