Wykonanie
Gulasz jest szybki w przygotowaniu, tani i bardzo smaczny. Charakteru dodają mu
grzyby i
ogórek kiszony, nie zabrakło w nim także
cebuli i
marchewki. Pięknie pachnie za sprawą
czosnku i
majeranku. Polecam :)
Składniki:0,5 kg
schabu wieprzowego1 duża
cebula1
ogórek kiszony1
marchewka3 kapelusze
suszonych grzybów leśnych3 ząbki
czosnku - posiekane1 łyżka
mąki2 łyżki
oleju0,5 łyżeczki
majerankusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Mięsko kroję w niewielkie kawałki, obraną
cebulę w dużą kostkę,
ogórka i
marchewkę w mniejszą. Na patelni rozgrzewam
olej. Kawałki
mięsa lekko panieruję w
mące i smażę partiami, aż będą mocno rumiane - zdejmuję z patelni, a na pozostałym tłuszczu podsmażam
cebulę. Gdy się zarumieni, z powrotem przekładam
mięso, dodaję pozostałe składniki, dolewam szklankę
wody, doprawiam lekko
solą i
pieprzem i na małym ogniu duszę 30 minut, aż
mięso będzie zupełnie miękkie. Doprawiam ostatecznie do smaku. Podaję z
ziemniakami lub
kaszą.Przepis autorski.