ßßß Cookit - przepis na Szczupak w warzywach na Wielki Piątek

Szczupak w warzywach na Wielki Piątek

nazwa

Wykonanie

Nie jestem pewna, czy szczupak w roli postnego dania bedzie odpowiedni - jest po prostu zbyt pyszny. Ale cos przecież trzeba jeść w Wielki Piątek a przyjęło się, że rybę można. Oczywiście możecie w ten sposób przygotować każdą inną rybę. Jednak słodkowodne drapieżniki mają w sobie delikatny mięsny smak a przy tym nie pachną mułem, jak inne jeziorne ryby.
Na kolację (lub lekki obiad) dla 2 osób potrzebujecie:
2 filety ze szczupaka (radzę wybierać te większe, będą miały mniej małych ości)
3 marchewki
1 cebula
3 ząbki czosnku
starta skórka z 1 cytryny
olej
mąka
majeranek
sól, pieprz
Ryby kroimy na mniejsze części i usuwamy ości. Skórę usuniemy po usmażeniu. Ryby solimy i pieprzymy oraz obtaczamy w mące. Wkładamy na gorący olej i kilka minut smażymy z obu stron. Po obsmazeniu zdejmujemy skórę i posypujemy ryby majerankiem.
Na osobnej patelni dusimy na oleju drobno pokrojoną marchew, cebulę oraz czosnek.
Jak warzywa zmiękną dodajemy rybę bez skóry, posypujemy starta skórką cytryny i dusimy jeszcze ok 5 minut.
Podajemy z bułką lub grzankami.
Skórę po usmażeniu łatwiej zdjąć.
Koszt przygotowania: 20 złotych
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: Łatwe
Źródło:http://gotujzala.blogspot.com/2014/04/szczupak-w-warzywach-na-wielki-piatek.html