Wykonanie
Nie jestem pewna, czy
szczupak w roli postnego dania bedzie odpowiedni - jest po prostu zbyt pyszny. Ale cos przecież trzeba jeść w Wielki Piątek a przyjęło się, że
rybę można. Oczywiście możecie w ten sposób przygotować każdą inną
rybę. Jednak słodkowodne drapieżniki mają w sobie delikatny
mięsny smak a przy tym nie pachną mułem, jak inne jeziorne
ryby.Na kolację (lub lekki obiad) dla 2 osób potrzebujecie:2 filety ze
szczupaka (radzę wybierać te większe, będą miały mniej małych ości)3
marchewki1
cebula3 ząbki
czosnkustarta skórka z 1
cytrynyolejmąkamajeraneksól,
pieprzRyby kroimy na mniejsze części i usuwamy ości. Skórę usuniemy po usmażeniu.
Ryby solimy i
pieprzymy oraz obtaczamy w
mące. Wkładamy na gorący
olej i kilka minut smażymy z obu stron. Po obsmazeniu zdejmujemy skórę i posypujemy
ryby majerankiem.Na osobnej patelni dusimy na
oleju drobno pokrojoną
marchew,
cebulę oraz
czosnek.Jak warzywa zmiękną dodajemy
rybę bez skóry, posypujemy starta
skórką cytryny i dusimy jeszcze ok 5 minut.Podajemy z
bułką lub grzankami.
Skórę po usmażeniu łatwiej zdjąć.Koszt przygotowania: 20 złotychCzas przygotowania: 20 minutStopień trudności: Łatwe