Wykonanie
Paulina Zduniak27 . 01.2016 07:39A A ANa zimowe chłody polecamy pełne aromatu menu: zupę
pomidorową z
rozmarynem, prostą
chlebową tartę ze
szpinakiem i
boczkiem oraz domową szarlotkę na deser.Zupa pomidorowa z
rozmarynempoprzednie 1/4 następne
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja GazetaZamiast
śmietanki 22% możesz do tej zupy wykorzystać
śmietanę 18%. Jeśli chcesz, możesz także zastąpić
rozmaryn świeżą
bazylią.Zupa pomidorowa z
rozmarynem1 i 1/2 litra
bulionu z kurczakaok. 800 ml (2 puszki) pulpy pomidorowej (lub 1 butelka passaty albo przecier własnej roboty)50 g
masła1
cebula2
marchewki3 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki suszonego
tymianku1/2 łyżeczki mielonej
słodkiej papryki1
liść laurowy1/2 szklanki
śmietanki 22 proc.1 łyżeczka posiekanego świeżego
rozmarynu2 łyżeczki startej
skórki cytrynowejsólpieprzW dużym rondlu rozpuść
masło, dodaj posiekaną
cebulę, obrane i starte
marchewki, drobniutko posiekany ząbek
czosnku,
tymianek i suszoną
paprykę. Smaż na niewielkim ogniu przez mniej więcej 5 minut, ciągle mieszając. Gdy
cebula będzie miękka, dodaj
przecier pomidorowy,
bulion i
liść laurowy. Przykryj garnek i duś około 40 minut. Po tym czasie usuń
liść laurowy, dopraw
solą i
pieprzem.
Śmietankę wymieszaj z
rozmarynem i
skórką z cytryny. Odłóż 2-3 łyżki
śmietanki do dekoracji, a resztę wlej do zupy. Przed podaniem ozdób miski z zupą pozostałą
śmietanką.Autor: Zuzanna Wiciejowska
Castel Cream Waza 3L HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYW... LUBIANA Waza 270 Victoria 3830Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?źródło: Okazje.infopoprzednie 1/4 następneZobacz także
Jak u babci - domowe wypieki
Obiad w 30 minut - dziesięć przepisów
Kremowe zupy - solidne i pyszne