Wykonanie
Schab daje bardzo dużo możliwości przygotowania i chyba zawsze wychodzi :)SKŁADNIKI:1 kg
schabu środkowego3 dag
masła2
cebule2 łyżki
wodytymianek2 ząbki
czosnkuliść laurowysól,
pieprzMięso umyć, osuszyć.
Czosnek wycisnąć, rozetrzeć z 1/2 łyżeczki
soli i
tymiankiem. Natrzeć
mięso i odstawić do lodówki na min. 1 godzinę. W garnku rozgrzać tłuszcz i obrumienić
mięso. Dodać pokrojoną w ćwiartki
cebulę, wrzącą
wodę,
tymianek,
liść laurowy,
sól,
pieprz. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny. Co jakiś czas obracać. Podawać z
makaronem,
ziemniakami, jarzynką i sosem z pieczenia. Można też zamiast
wody dodać białe
wytrawne wino.