Wykonanie
Królik, za
młodych lat gdy mieszkałem jeszcze z rodzicami jadałem go naprawdę często teraz już dużo dużo rzadziej i nie wiem dlaczego bo
mogę go
mieć w każdej chwili a jest naprawdę pyszny i szczególnie zdrowy.Składniki :2 udka/skoki królicze2 duże
marchewki1
korzeń pietruszkikawałek
korzenia selera2-3
liście laurowe2
cebule3 ząbki
czosnku1 nieduża cz.
paprykałyżka
octu balsamicznegołyżka
oliwy z oliwekmasło klarowane
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
tymianek,
rozmarynPrzygotowanie :Pozbawione kości skoki kroję w ok 5 cm kawałki jednocześnie oczyszczając
mięso z błonek i przekładam je do misy doprawiając
solą i
pieprzem. Do misy dodaję jeszcze pokrojony
czosnek,
oliwę z oliwek,
ocet balsamiczny i pokruszone
liście laurowe i
tymianek, w takiej marynacie trzymam kawałki
królika ok 1 h.W
między czasie : obrane
marchewki,
pietruszkę,
seler,
cebulę i
paprykę kroję w kawałki lub paski i z dodatkiem
ziół prowansalskich podsmażam kilka minut na
maśle klarowanym. Podsmażone warzywa przekładam do naczynia żaroodpornego a na tą samą patelnię dodaję trochę
masła klarowanego i wrzucam
królika. Podsmażam go również kilka minut mieszając po czym przekładam na warzywa a na samą patelnię nalewam pół szklanki
wody i zagotowując "ściągam aromaty" przelewam do naczynia. Dodaję
rozmaryn i zapiekam pod przykryciem 50-60 minut w 180oC.Niebo w gębie :)Ps.: W przepisie nie użyłem
wina wytrawnego z powodu mojego 4-ro latka i
powiem Wam że nie było one potrzebne - wyszło przepysznie :)