Wykonanie
Rodzajów przyrządzania i podawania gnocchi jest wiele, tyle ile regionów włoskich.Dziś pokażę Wam jak przygotować pyszne gnocchi alle ortiche czyli gnocchi z liści pokrzywy.Gnocchi z liści pokrzywy to danie, które ma swoje korzenia w przeszłości, we włoskiej tradycji ludowej.Kuchnia włoska zawsze była kuchnią ubogą, w przeszłości często używano składniki proste, powszechnie dostępne. Stąd wykorzystanie pokrzywy w wielu przepisach.Pokrzywa jest często lekceważona, bo
kuje.Oprócz tego irytującego "efektu ubocznego", botanicy i farmaceuci mówią nam, że pokrzywa ma duże właściwości kosmetyczne i medyczne.Stosowana często jako składnik w preparatach do stosowania zewnętrznego (tonik ściągający) lub do użytku wewnętrznego (napar, który ma właściwości moczopędne i przeciwreumatyczne).Jest też doskonałym składnikiem bogatym we właściwości oczyszczające i detoksykacyjne.W każdym przypadku, aby korzystać z pokrzywy, należy pokonać pierwszą przeszkodę.Nie można jej znaleźć w sklepach czy warzywniakach, ale za darmo, trzeba udać się na jej zbiór.Zbierając, powinno używać się rękawic, tak aby uniknąć irytujących świąd.Dzięki dawnym zwyczajom ludowym pokrzywa jest składnikiem wielu przepisów.Przepisem dość powszechnym są gnocchi, których w kuchni włoskiej jest kilka różnych wersji.Zapraszam na pierwszą wersję ;-)
Składniki dla 4 osób:500 g
ziemniaków150 g liści pokrzywy150 g
mąki pszennej1
jajkosól i
pieprz do smaku
masłoszałwiaPrzygotowanie:
Ziemniaki myjemy i nie obieramy. Wkładamy do garnka z
wodą i gotujemy przez około 45 minut, do czasu aż będą miękkie.Zebrane pędy i liście pokrzywy dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Używamy rękawiczek do mycia! Ponoć po dziesięciu godzinach od jej zbioru, efekt jest mniej ostry.Gotujemy liście pokrzywy kilka minut we wrzącej wodzie pod przykryciem(żeby pozbyć się ewentualnych pasożytów). Pokrzywa ma by ć tylko sparzona.
Odcedzamy i wyciskamy.
Kroimy na drobniutko.Odcedzamy
ziemniaki i jeszcze gorące obieramy ze skórki. Rozcieramy dokładnie praską do
ziemniaków lub mielimy w maszynce do
mięsa.Jeszcze ciepłe kładziemy do miski, dodajemy pokrzywę i mieszamy.
Następnie dodajemy
mąkę i
jajko.
Zgarniając składniki do środka, szybko łączymy je ze sobą w kulę, nie wyrabiając. Kroimy na kawałki, dłońmi rolujemy wałeczki o średnicy około 1 cm, podsypując odrobiną
mąki w razie konieczności. Kroimy na 2 cm kawałki.
Gnocchi można pozostawić w takim kształcie lub zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem - odciskając go wklęsłą stroną.
Powiem szczerze, że ja nigdy tego nie robię. Jem je zawsze malutkie bez wgłębienia. Wrzucamy gnocchi na osoloną
wodę. Gdy wypłyną na powierzchnię wyjmujemy cedzakiem. Przygotowane w ten sposób gnocchi poddałam z sosem z
masła i
szałwii. Podajemy natychmiast.Smacznego !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)