ßßß
 
            
         Składniki dla 4 osób:500 g ziemniaków150 g liści pokrzywy150 g mąki pszennej1 jajkosól i pieprz do smakumasłoszałwiaPrzygotowanie:Ziemniaki myjemy i nie obieramy. Wkładamy do garnka z wodą i gotujemy przez około 45 minut, do czasu aż będą miękkie.Zebrane pędy i liście pokrzywy dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Używamy rękawiczek do mycia! Ponoć po dziesięciu godzinach od jej zbioru, efekt jest mniej ostry.Gotujemy liście pokrzywy kilka minut we wrzącej wodzie pod przykryciem(żeby pozbyć się ewentualnych pasożytów). Pokrzywa ma by ć tylko sparzona.
Składniki dla 4 osób:500 g ziemniaków150 g liści pokrzywy150 g mąki pszennej1 jajkosól i pieprz do smakumasłoszałwiaPrzygotowanie:Ziemniaki myjemy i nie obieramy. Wkładamy do garnka z wodą i gotujemy przez około 45 minut, do czasu aż będą miękkie.Zebrane pędy i liście pokrzywy dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Używamy rękawiczek do mycia! Ponoć po dziesięciu godzinach od jej zbioru, efekt jest mniej ostry.Gotujemy liście pokrzywy kilka minut we wrzącej wodzie pod przykryciem(żeby pozbyć się ewentualnych pasożytów). Pokrzywa ma by ć tylko sparzona. Odcedzamy i wyciskamy.
Odcedzamy i wyciskamy. Kroimy na drobniutko.Odcedzamy ziemniaki i jeszcze gorące obieramy ze skórki. Rozcieramy dokładnie praską do ziemniaków lub mielimy w maszynce do mięsa.Jeszcze ciepłe kładziemy do miski, dodajemy pokrzywę i mieszamy.
Kroimy na drobniutko.Odcedzamy ziemniaki i jeszcze gorące obieramy ze skórki. Rozcieramy dokładnie praską do ziemniaków lub mielimy w maszynce do mięsa.Jeszcze ciepłe kładziemy do miski, dodajemy pokrzywę i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i jajko.
Następnie dodajemy mąkę i jajko. Zgarniając składniki do środka, szybko łączymy je ze sobą w kulę, nie wyrabiając. Kroimy na kawałki, dłońmi rolujemy wałeczki o średnicy około 1 cm, podsypując odrobiną mąki w razie konieczności. Kroimy na 2 cm kawałki.
Zgarniając składniki do środka, szybko łączymy je ze sobą w kulę, nie wyrabiając. Kroimy na kawałki, dłońmi rolujemy wałeczki o średnicy około 1 cm, podsypując odrobiną mąki w razie konieczności. Kroimy na 2 cm kawałki. Gnocchi można pozostawić w takim kształcie lub zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem - odciskając go wklęsłą stroną. Powiem szczerze, że ja nigdy tego nie robię. Jem je zawsze malutkie bez wgłębienia. Wrzucamy gnocchi na osoloną wodę. Gdy wypłyną na powierzchnię wyjmujemy cedzakiem. Przygotowane w ten sposób gnocchi poddałam z sosem z masła i szałwii. Podajemy natychmiast.Smacznego !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
Gnocchi można pozostawić w takim kształcie lub zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem - odciskając go wklęsłą stroną. Powiem szczerze, że ja nigdy tego nie robię. Jem je zawsze malutkie bez wgłębienia. Wrzucamy gnocchi na osoloną wodę. Gdy wypłyną na powierzchnię wyjmujemy cedzakiem. Przygotowane w ten sposób gnocchi poddałam z sosem z masła i szałwii. Podajemy natychmiast.Smacznego !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)