Wykonanie

Jeszcze 2 lata temu
dynia była dla mnie nieznanym produktem, a dzisiaj już nie wyobrażam sobie jesieni bez niej. Zapraszam na pachnące gnocchi skropione
masłem szałwiowym. Kolor nie jest spektakularnie
pomarańczowy, pewnie zależy od koloru dyni. Moja była dość blada.

Składniki:500 g ugotowanych
ziemniaków,500 g upieczonej dyni,1-2
jajka,1/3 szklanki startego
parmezanu( ja dodałam jeszcze kawałek gorgonzoli) + do posypania,1 - 1,5 szkl.
mąki,
sól,
pieprz,garść świeżej
szałwii,
masło.Przygotowanie:
Dynię upieczoną zmiksować blenderem i następnie odparować na patelni, aby pozbyć się
wody. Wymieszać z potłuczonymi
ziemniakami. Wymieszać z
jajkami i
mąką, którą należy stopniowo dosypywać aż do momentu odpowiedniej konsystencji ( tak jak nasze kopytka). Dodać
przyprawy i
parmezan. Odrywać po kawałku ciasta, formować wałek, wycinać paski około 1,5 centymetrowe, ręką rozpłaszczyć i widelcem wytłoczyć rowki.

Ugotować w osolonej wodzie. W międzyczasie sklarować
masło ( ilość zależna od nas) , wrzucić listki
szałwii. Podsmażyć do zrumienienia i polać odcedzone gnocchi. Zetrzeć
parmezan bezpośrednio nad talerzem.