Wykonanie
Jeśli dotychczas nie zakochaliście się w gnocchi, tym typowym włoskim daniu to wypróbowaniu tego przepisu z pewnością Wasze
serce będzie należeć do tych pulchnych małych klusek, które rozpływają się w ustach. Mniam! Tradycyjne gnocchi są zaskakująco proste do wykonania.Składniki:4 szklanki ugotowanego
ziemniaka lub
batata8 szklanek
mąki2
jajka3 łyżki
masła1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
pieprzuPieczemy
ziemniaki w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej, aż będą całkowicie ugotowane. Usuwamy skórki i je wyrzucamy. Umieszczamy ugotowane
ziemniaki do miksera i miksujemy aż będzie gładkie. Dodajemy
masło,
sól i
pieprz do smaku. Dodajemy
jajka i mieszamy aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.Dodajemy
mąkę po jednej szklance w jednym momencie, ugniatając ciasto na gnocchi. Kiedy ciasto wygląda niemal jak
chleb o ciastowatej fakturze, znaczy to, że jest już gotowe do użycia. Jeśli jest lepkie, trzeba dodać jeszcze trochę
mąki. Dodajemy ją powoli.Posypujemy
mąką na czystym blacie i kładziemy na nim ciasto. Formujemy ciasto na kształt na bochenka
chleba. Kroimy "
chleb" na kawałki około 3 cm x 1,5.Używając czystej, wilgotnej ścierki, wycieramy część blatu gdzie będzie można rozciągnąć ciasto na długie wałki- w przybliżeniu szerokości palca. Lekko wilgotny blat jest to najlepsze miejsce, na ciasto na gnocchi.Po rozwinięciu każdego sznura, posypujemy
mąką i odstawiamy. Posypywanie wałków gnocchi
mąką jest ważne, ponieważ bez
mąki mogą zacząć się pocić i sklejać razem. Każdy sznur tniemy na kawałki około 1 cm szerokości. Tak jak w przypadku wałków, gnocchi posypujemy
mąką cały czas.Teraz jesteśmy gotowi do kształtowania gnocchi za pomocą widelca. To może być najtrudniejszym elementem procesu, może zająć kilka prób, aby uzyskać prawidłowe kształtowanie. Umieszczamy widelec na gnocchi. Delikatnie pchamy do przodu. W ten sposób, otrzymamy kształt zakrzywiony, jak również małe grzbiety.Jeśli chcemy jeść gnocchi natychmiast, to zagotowujemy garnek
wody z niewielką ilością
oleju.Po zagotowaniu
wody, umieszczamy gnocchi w garnku i gotujemy przez około 5 minut, aż gnocchi wypłyną na wierzch. Odcedzamy gnocchi i podajemy z każdym pysznym sosem według uznania. (Jeśli wolisz, zjeść gnocchi później to umieścić gnocchi na płaskiej tacy w zamrażalniku. Po zamrożeniu można przenieść gnocchi do worków plastikowych typu ziplock.)Te kluski są tak miękkie i aromatyczne, smakują świetnie z niemal każdym sosem. Lekki
sos pomidorowy z kulkami świeżej
mozzarellą i
bazylią jest zawsze
hitem. Lub jeśli chcemy przygotować bardziej wyrafinowane danie, przygotujmy sos
śmietanowy z niewielką ilością
masła,
śmietany i z
parmezanem. Cokolwiek wybierzesz, rodzina i goście z pewnością będzie zachwycona domowym gnocchi!