ßßß Cookit - przepis na Pieczone pirre ziemniaczane

Pieczone pirre ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

Pieczone ziemniaczane pirre, przepyszna sprawa. Z wierzchu chrupiące, a w środku delikatne i puszyste. Trochę pracochłonne, ale za to jak ładnie się prezentują na talerzu idealne na okazjonalny świąteczny lub niedzielny obiad.
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 jajka
2 łyżki masła
sól i pieprz
Ziemniaczki.........................................................................
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Gotowanie ziemniaków................................................................
Po odcedzeniu ziemniaki odparowujemy na małym ogniu, a następnie ugniatamy je z masłem na jednolitą masę i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Ziemniaki z masłem........................................................................
Do przestudzonej masy ziemniaczanej dodajemy 1 jajko i żółtko oraz pieprz i w razie potrzeby sól.
Z jajkiem....................................................................
Całą masę dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie przekładamy ją do szprycy.
W szprycy.........................................................
Masę ziemniaczaną wyciskamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, u mnie w kształcie kupek.
Na brytfance.........................................................................................
Każdą ziemniaczaną kupkę smarujemy roztrzepanym białkiem.....................
Ziemniaczane kupki.................................................................................
Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez około 30 minut lub do momentu, aż ziemniaczane bułeczki nabiorą ładnego złoto-brązowego koloru. Smacznego !!!
Po upieczeniu......................................................................
Pieczone pirre ziemniaczane..............................................................
I jeszcze jeno ujęcie..............................................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2010/11/Pieczone-pirre-ziemniaczane.html