Wykonanie
Pieczone ziemniaczane pirre, przepyszna sprawa. Z wierzchu chrupiące, a w środku delikatne i puszyste. Trochę pracochłonne, ale za to jak ładnie się prezentują na talerzu idealne na okazjonalny świąteczny lub niedzielny obiad.Składniki:1 kg
ziemniaków2
jajka2 łyżki
masłasól i
pieprzZiemniaczki.........................................................................
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Gotowanie
ziemniaków................................................................Po odcedzeniu
ziemniaki odparowujemy na małym ogniu, a następnie ugniatamy je z
masłem na jednolitą masę i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Ziemniaki z
masłem........................................................................Do przestudzonej masy ziemniaczanej dodajemy 1
jajko i
żółtko oraz
pieprz i w razie potrzeby
sól.
Z
jajkiem....................................................................Całą masę dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie przekładamy ją do szprycy.
W szprycy.........................................................Masę ziemniaczaną wyciskamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, u mnie w kształcie kupek.
Na brytfance.........................................................................................Każdą ziemniaczaną kupkę smarujemy roztrzepanym
białkiem.....................
Ziemniaczane kupki.................................................................................Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez około 30 minut lub do momentu, aż ziemniaczane bułeczki nabiorą ładnego złoto-brązowego koloru. Smacznego !!!
Po upieczeniu......................................................................
Pieczone pirre ziemniaczane..............................................................
I jeszcze jeno ujęcie..............................................................................