ßßß Cookit - przepis na Krem z porów

Krem z porów

nazwa

Wykonanie

Idzie wiosna więc poczuliśmy potrzebę czegoś… zielonego
2 pory bez zielonej części
2 duże ziemniaki
2 łyżki masła
rosół
zioła prowansalskie
śmietana/jogurt naturalny
pieprz
sól
Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy dokładnie umytego, pokrojonego w cienkie półplasterki pora. Dusimy aż por się delikatnie zeszkli. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kiedy por się zeszkli wrzucamy go do garnka, dodajemy pokrojone ziemniaki i zalewamy rosołem tak aby pokrył go ok. 1,5 cm nad linią warzyw. Gotujemy aż do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie dodajemy łyżkę ziół prowansalskich. Blendujemy całość na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kleksem śmietany lub jogurtu.
Smacznego!
Powiązane wpisy:
Krem z dyni
Zupa krem z brokułów
Torcik ziemniaczany
Szybki żurek
Źródło:http://poemat-smaku.blog.pl/2015/03/06/krem-z-porow