Wykonanie

Idzie wiosna więc poczuliśmy potrzebę czegoś… zielonego2
pory bez zielonej części2 duże
ziemniaki2 łyżki
masłarosół
zioła prowansalskieśmietana/jogurt naturalny
pieprzsólNa patelni rozpuszczamy
masło, wrzucamy dokładnie umytego, pokrojonego w cienkie półplasterki
pora. Dusimy aż
por się delikatnie zeszkli.
Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kiedy
por się zeszkli wrzucamy go do garnka, dodajemy pokrojone
ziemniaki i zalewamy rosołem tak aby pokrył go ok. 1,5 cm nad linią warzyw. Gotujemy aż do momentu kiedy
ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie dodajemy łyżkę
ziół prowansalskich. Blendujemy całość na gładką masę, doprawiamy
solą i
pieprzem. Podajemy z kleksem
śmietany lub
jogurtu.Smacznego!




Powiązane wpisy:Krem z dyniZupa krem z
brokułówTorcik ziemniaczanySzybki żurek