ßßß
Idzie wiosna więc poczuliśmy potrzebę czegoś… zielonego2 pory bez zielonej części2 duże ziemniaki2 łyżki masłarosółzioła prowansalskieśmietana/jogurt naturalnypieprzsólNa patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy dokładnie umytego, pokrojonego w cienkie półplasterki pora. Dusimy aż por się delikatnie zeszkli. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kiedy por się zeszkli wrzucamy go do garnka, dodajemy pokrojone ziemniaki i zalewamy rosołem tak aby pokrył go ok. 1,5 cm nad linią warzyw. Gotujemy aż do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie dodajemy łyżkę ziół prowansalskich. Blendujemy całość na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kleksem śmietany lub jogurtu.Smacznego!


Powiązane wpisy:Krem z dyniZupa krem z brokułówTorcik ziemniaczanySzybki żurek