Wykonanie
Uwielbiam oglądać program Jamie Oliver “30 minutes meal” ale muszę przyznać, że nie zawsze się wyrobię w 30 minut. Nie znaczy to, że porzucam kulinarny przepis z tego powodu. Dzisiaj przygotowałam , która jest ni czym innym niż ziemniaczaną zapiekanką z dodatkiem
parmezanu,
czosnku i
rybnych filecików
anchois. Zapiekanka dauphunoise przypomina szwedzką zapiekankę Janssons, ale zawiera trochę więcej składników.

Bardzo lubię
kurczaka w musztardzie, więc z chęcią wypróbowałam kolejny przepis na
kurczaka w musztardzie tym razem według Jamiego. Danie bardzo proste z dodatkiem
czosnku,
rozmarynu,
musztardy,
pora i
białego wina.
Kurczak w
sosie musztardowym, który świetnie komponuje się z ziemniaczaną zapiekanką i
szpinakiem sauté.
Kurczak w
sosie musztardowym i zapiekanka dauphinoiseSkładniki:4 porcjeZapiekanka dauphinoise800 g
ziemniaków1
cebula2 ząbki
czosnku5 filecików
anchois2
liście laurowe50 ml
wody250 ml słodkiej
śmietankisól do smaku3 łyżki utartego
parmezanu1 łyżka
masła
Pokrój
ziemniaki,
czosnek i
cebulę w cienkie plasterki. Rozpuść
masło na patelni i ułóż warzywa na przemian z pokrojonymi
anchois i. Wciśnij
laurowe liście,
posól, polej
wodą i
śmietanką. Zmniejsz ogień i gotuj zapiekankę aż
ziemniaki będą miękkie. Przełóż zapiekankę do żaroodpornego naczynia wraz z wytworzonym sosem, posyp
parmezanem i zapiecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC na termoobiegu razem z
kurczakiem.
Kurczak w
sosie musztardowym2 duże
piersi z kurczaka ze skórką3 łyżeczki
musztardy, u mnie dijon2 ząbki
czosnku1 mały
porsól i
pieprz do smaku200 ml białego
wytrawnego wina150 ml słodkiej
śmietankiszczypta suszonego
rozmarynuolej do smażenia
Szpinak sauté200 g
świeżego szpinaku2 ząbki
czosnku1 łyżka
oliwysól i
sok z cytryny do smaku

Natrzyj
piersi z kurczaka solą i
pieprze,a następnie 1 łyżką
musztardy. Rozgrzej
olej na patelni i zrumień piersi, kładąc je skórką do dołu. Odwróć po dwóch minutach i zrumień po drugiej stronie. Wyjmij
mięso i wrzuć na tą samą patelnię pokrojony w krążki
por i resztę
musztardy. Podsmaż po czym dodaj przeciśnięty przez praskę
czosnek i
wino. Smaż aż połowę
wina wyparuje, a wtedy dodaj
śmietankę. Zagotuj sos i przełóż do żaroodpornej foremki, a na wierzchu ułóż podpieczone
piersi z kurczaka. Zapiecz razem z zapiekanką przez 15 minut. Opłukany
szpinak podsmaż lekko na
oliwie z
czosnkiem, pokrojonym w plasterki. Dopraw
szpinak solą i
sokiem z cytryny. Pokrój piersi pod skosem i ułóż w sosie. Podaj z zapiekanką i
szpinakiem.Przypominam o przepisie miesiąca. W lutym przygotowujemy obiad z
kurczakiem .Polecane przepisyPrzepis miesiąca – obiad z
kurczakiemKurczak jalfrezi
Udka z kurczaka w
sosie musztardowo miodowymKrokiety z
kurczakiem,
mozzarella i
szpinakiem