Wykonanie
Przepis ten znalazłam w magazynie „To jest pyszne” i według niego jest autorstwa Jamiego Olivera. Danie wygląda na dosyć skomplikowane, jednak przygotowanie go zajmuje nie dłużej niż 35 min. Szczególnie pozytywnie zaskoczyły mnie zapiekane pod sosem
parmezanowym ziemniaki, genialny pomysł! Doskonale komponują się z
udkami z kurczaka w glazurze z
sosu sojowego i
miodu. Oczywiście można przygotować w ten sam sposób także piersi.Polecam!Przygotowanie: 35 minSkładniki:800 g
ziemniaków3-4
cebule2 ząbki
czosnku1 łyżka
miodu500 g
pomidorków koktajlowych2 gałązki
rozmarynu5 łyżek
oliwy z oliwek100 ml
śmietanki kremówki50 g
masła80 g startego
parmezanu4
udka z kurczaka (lub piersi), bez kości2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
sosu sojowegosól i
pieprzPrzygotowanie:Obierz
ziemniaki i pokrój je w ósemki. Gotuj je w osolonej wodzie pod przykryciem ok. 15 min.Rozgrzej piekarnik do 225 oC.
Cebule obierz i pokrój w plastry,
czosnek obierz i grubo posiekaj, a
pomidorki pokrój na połówki. Zerwij i posiekaj listki z
rozmarynu.W misce wymieszaj
pomidorki,
cebulę,
czosnek,
rozmaryn z 3 łyżkami
oliwy, następnie dobrze je
posól i popieprz. Wyłóż je na połowę blachy do pieczenia.
Ziemniaki odcedź i wyłóż je na drugą połowę blachy. Wymieszaj
śmietanę z
parmezanem i pokryj mieszanką
ziemniaki wraz z
masłem okrojonym w plasterki.Włóż blachę do piekarnika i zapiekaj 15 minut.
Mięso umyj,osusz i pokrój na 3 części. Rozgrzej patelnię z resztą
oliwy i smaż na niej
mięso ok. 8-10 minut, od czasu do czasu je przewracając. Dopraw
solą i
pieprzem do smaku.Wymieszaj
sos sojowy z
miodem i posmaruj marynatą
mięso z każdej strony pod koniec smażenia.Podawaj udka z warzywami.Polecam!

Share the post "
Miodowy kurczak z warzywami zapiekanymi pod pierzynką
parmezanową"



