Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
liść laurowy 2 sztuk
rozmaryn 2 gałązki
musztarda z ziarnami 2 łyżek stołowych
pierś kurczaka 2 sztuk
ziemniaki 6 szklanekliście
szpinaku 300 gramów
oliwa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Wymieszać
musztardę z listkami
rozmarynu i posmarować nią
piersi kurczaka.
Mięso odłożyć na 9 godzin do lodówki. Ugotowane
ziemniaki pokroić na ćwiartki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki
oliwy z 2 gałązkami
rozmarynu, gdy zacznie skwierczeć, wyjąć
zioła i zachować je do dekoracji. Na gorącym tłuszczu obsmażyć
mięso po 3 minuty z każdej strony, przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Na tej samej
oliwie podsmażyć
ziemniaki (można dodać odrobinę
masła i posiekany ząbek
czosnku). po paru minutach na patelnię dodać oczyszczone liście
szpinaku. Oprószyć
sola oraz
pieprzem.
Mięso podawać ze
szpinakiem, udekorowane gałązkami
rozmarynu, cząstka
cytryny i czerwona
papryczką chilli.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: