ßßß Cookit - przepis na Pierś kurczaka w rozmarynie

Pierś kurczaka w rozmarynie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
liść laurowy 2 sztuk
rozmaryn 2 gałązki
musztarda z ziarnami 2 łyżek stołowych
pierś kurczaka 2 sztuk
ziemniaki 6 szklanek
liście szpinaku 300 gramów
oliwa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Wymieszać musztardę z listkami rozmarynu i posmarować nią piersi kurczaka. Mięso odłożyć na 9 godzin do lodówki. Ugotowane ziemniaki pokroić na ćwiartki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z 2 gałązkami rozmarynu, gdy zacznie skwierczeć, wyjąć zioła i zachować je do dekoracji. Na gorącym tłuszczu obsmażyć mięso po 3 minuty z każdej strony, przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Na tej samej oliwie podsmażyć ziemniaki (można dodać odrobinę masła i posiekany ząbek czosnku). po paru minutach na patelnię dodać oczyszczone liście szpinaku. Oprószyć sola oraz pieprzem. Mięso podawać ze szpinakiem, udekorowane gałązkami rozmarynu, cząstka cytryny i czerwona papryczką chilli.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11549/Piers-kurczaka-w-rozmarynie