Wykonanie
Często gotuję
mięsne, gęste gulasze. Garnki o wielowarstwowych dnach nie zawsze zdają egzamin i zdarzyło mi się, że sos przywarł do dna. Dzisiaj przyrządziłam gulasz wieprzowy na
jabłkowym cydrze, używając głębokiej patelni positano firmy Ballarini . Praktyczna patelnia na moje potrzeby, głęboka, lekka, a przy tym indukcyjna. Sos nie ma prawa się przypalić, a przy tych ilościach jakie ja gotuję, taka głęboka patelnia to zbawienie.

Gotując gulasz łatwo mogłam go zamieszać, nie rozpryskując go na płycie. Idealna patelnia nie tylko do smażenia ale i do gotowania. Przyrządzając sos najpierw podsmażyłam warzywa, następnie dodałam
mięso, a
potem wszystko zalałam
pomidorami i cydrem. Gulasz z
wieprzowiny świetnie pasuje do
ziemniaków. Przygotowałam dzisiaj zapiekankę z
ziemniaków,
pietruszki i
cheddar. Gulasz z
wieprzowiny i ziemniaczana zapiekanka to prawdziwie wystawny obiad. Planujecie spotkanie ze znajomymi czy rodziną polecam wieprzowy gulasz z zapiekanką.

Składniki: na 5-6 porcji1 kg
wieprzowej łopatki3
marchewki2 duże
cebule3 długie
łodygi selera2 łyżki posiekanej świeżej
szałwii, u mnie mrożona1 łyżka
oleju1 ½ łyżki
mąki3 puszki krojonych
pomidorów, około 800 g1 łyżka
pomidorowego przecieru½ l wytrawnego
jabłkowego cydru
sól i
czarny pieprz do smaku

Pokrój
cebulę w kostkę,
marchew w grubą kostkę. Odetnij białe końcówki
selera i grubo pokrój. Rozgrzej
olej na patelni i podsmaż warzywa posypując posiekaną
szałwią. Dodaj łyżkę
wody i smaż warzywa na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Podziel
wieprzowinę na kawałki, u mnie około 5 cm duże. Oprósz
mąką i dodaj do warzyw, podwyższ temperaturę aby lekko zrumienić
mięso. Wlej cydr i
pomidory,
posól, popieprz, przykryj pokrywką i gotuj gulasz na wolnym ogniu przez prawie 3 godziny.
Mięso powinno być miękkie i łatwo dać się rozerwać łyżką.Zapiekanka ziemniaczana1 kg
ziemniaków1 duża
cebula½ łyżeczki
białego pieprzusól do smaku300 ml
mleka200 ml
śmietanki, 36%4 kopiaste łyżki startego
cheddar2 łyżki
masła2 łyżki posiekanej
natki pietruszki
Ziemniaki i
cebulę obierz i pokrój w cienkie talarki. Podsmaż
cebulę na
maśle ale nie rumień. Dodaj
ziemniaki,
pieprz i smaż przez 2 minuty. Dodaj teraz
mleko i
śmietankę. Zagotuj i dopraw
solą. Żaroodporną formę wysmaruj
masłem. Wylej porcję
ziemniaków, posyp
pietruszką i
serem. Ułóż resztę
ziemniaków i posyp resztą
sera i
pietruszki. Włóż do piekarnika nagrzanego na 150ºC na termoobiegu (15 stopni więcej bez termoobiegu) i piecz zapiekankę przez 40 minut. Wyjmij z piekarnika i odczekaj 10 minut z krojeniem.

Do
mięsnego gulaszu często podaję
buraczki . Dzisiaj przygotowałam
buraczki w karmelizowane w miodzie i balsamicznym occie.Karmelizowane
buraczki5
buraków, średniej wielkości1 łyżka
masła1 łyżka
miodu1 ½ łyżki
balsamicznego octusól do smakuUgotuj
buraki, odcedź i obierz ze skórki. Pokrój na ćwiartki. Wrzuć
masło na patelnię. Dodaj
miód i mieszaj aż mieszanka się spieni. Dodaj
buraki,
ocet i karmelizuj
buraczki cały czas mieszając aby się nie przypaliły. Dopraw
solą. Podawaj
buraczki na ciepło lub letnie razem z gulaszem i zapiekanką.Polecane przepisyGulasz z
polędwicy wieprzowejJesienny gulasz z
kurczaka z nutą
szafranuGulasz biff StroganoffGulasz
mięsny z
wołowiny i
fasoliKrolewski
owoc w perskim gulaszu z
kurczaka