ßßß
Gotując gulasz łatwo mogłam go zamieszać, nie rozpryskując go na płycie. Idealna patelnia nie tylko do smażenia ale i do gotowania. Przyrządzając sos najpierw podsmażyłam warzywa, następnie dodałam mięso, a potem wszystko zalałam pomidorami i cydrem. Gulasz z wieprzowiny świetnie pasuje do ziemniaków. Przygotowałam dzisiaj zapiekankę z ziemniaków, pietruszki i cheddar. Gulasz z wieprzowiny i ziemniaczana zapiekanka to prawdziwie wystawny obiad. Planujecie spotkanie ze znajomymi czy rodziną polecam wieprzowy gulasz z zapiekanką.
Składniki: na 5-6 porcji1 kg wieprzowej łopatki3 marchewki2 duże cebule3 długie łodygi selera2 łyżki posiekanej świeżej szałwii, u mnie mrożona1 łyżka oleju1 ½ łyżki mąki3 puszki krojonych pomidorów, około 800 g1 łyżka pomidorowego przecieru½ l wytrawnego jabłkowego cydrusól i czarny pieprz do smaku
Pokrój cebulę w kostkę, marchew w grubą kostkę. Odetnij białe końcówki selera i grubo pokrój. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż warzywa posypując posiekaną szałwią. Dodaj łyżkę wody i smaż warzywa na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Podziel wieprzowinę na kawałki, u mnie około 5 cm duże. Oprósz mąką i dodaj do warzyw, podwyższ temperaturę aby lekko zrumienić mięso. Wlej cydr i pomidory, posól, popieprz, przykryj pokrywką i gotuj gulasz na wolnym ogniu przez prawie 3 godziny. Mięso powinno być miękkie i łatwo dać się rozerwać łyżką.Zapiekanka ziemniaczana1 kg ziemniaków1 duża cebula½ łyżeczki białego pieprzusól do smaku300 ml mleka200 ml śmietanki, 36%4 kopiaste łyżki startego cheddar2 łyżki masła2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Ziemniaki i cebulę obierz i pokrój w cienkie talarki. Podsmaż cebulę na maśle ale nie rumień. Dodaj ziemniaki, pieprz i smaż przez 2 minuty. Dodaj teraz mleko i śmietankę. Zagotuj i dopraw solą. Żaroodporną formę wysmaruj masłem. Wylej porcję ziemniaków, posyp pietruszką i serem. Ułóż resztę ziemniaków i posyp resztą sera i pietruszki. Włóż do piekarnika nagrzanego na 150ºC na termoobiegu (15 stopni więcej bez termoobiegu) i piecz zapiekankę przez 40 minut. Wyjmij z piekarnika i odczekaj 10 minut z krojeniem.
Do mięsnego gulaszu często podaję buraczki . Dzisiaj przygotowałam buraczki w karmelizowane w miodzie i balsamicznym occie.Karmelizowane buraczki5 buraków, średniej wielkości1 łyżka masła1 łyżka miodu1 ½ łyżki balsamicznego octusól do smakuUgotuj buraki, odcedź i obierz ze skórki. Pokrój na ćwiartki. Wrzuć masło na patelnię. Dodaj miód i mieszaj aż mieszanka się spieni. Dodaj buraki, ocet i karmelizuj buraczki cały czas mieszając aby się nie przypaliły. Dopraw solą. Podawaj buraczki na ciepło lub letnie razem z gulaszem i zapiekanką.Polecane przepisyGulasz z polędwicy wieprzowejJesienny gulasz z kurczaka z nutą szafranuGulasz biff StroganoffGulasz mięsny z wołowiny i fasoliKrolewski owoc w perskim gulaszu z kurczaka