Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
udka z kurczaka 4 sztuk
ziemniaki 750 gramów
brukselka 500 gramów
cebula 2 sztukrosół 2 szklanek
masło 3 łyżek stołowych
olej 2 łyżek stołowych
mąka 2 łyżek stołowych
sól według uznania
biały pieprz według uznania
natka pietruszki według uznaniaWykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki grubości 1/2 cm. Oczyścić umyć
brukselkę. Obrać umyć
cebule, pokroić na drobną kostkę. Rozgrzać w garnku łyżkę tłuszczu, zeszklić
cebulę. Włożyć do garnka
ziemniaki i
brukselkę, wlać dwie szklanki rosołu, zagotować. Gotować warzywa na małym ogniu przez 10 minut. Opłukać
mięso, a następnie dokładnie osuszyć. Rozgrzać
olej na dużej patelni,'smażyć udka po 10 minut z każdej strony, (kilkakrotnie odwracać w trakcie smażenia. Posypać
solą i
białym pieprzem. Wyłożyć
kurczaka i warzywa do żaroodpornej formy. Oprószyć dwiema łyżkami
mąki, polać resztą rozpuszczonego tłuszczu. Wstawić formę do piekarnika. Zapiekać
kurczaka 12-15 minut na złoty kolor. Bezpośrednio przed podaniem udekorować
natką pietruszki.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: