ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoudka z kurczaka 4 sztukziemniaki 750 gramówbrukselka 500 gramówcebula 2 sztukrosół 2 szklanekmasło 3 łyżek stołowycholej 2 łyżek stołowychmąka 2 łyżek stołowychsól według uznaniabiały pieprz według uznanianatka pietruszki według uznaniaWykonanie:Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki grubości 1/2 cm. Oczyścić umyć brukselkę. Obrać umyć cebule, pokroić na drobną kostkę. Rozgrzać w garnku łyżkę tłuszczu, zeszklić cebulę. Włożyć do garnka ziemniaki i brukselkę, wlać dwie szklanki rosołu, zagotować. Gotować warzywa na małym ogniu przez 10 minut. Opłukać mięso, a następnie dokładnie osuszyć. Rozgrzać olej na dużej patelni,'smażyć udka po 10 minut z każdej strony, (kilkakrotnie odwracać w trakcie smażenia. Posypać solą i białym pieprzem. Wyłożyć kurczaka i warzywa do żaroodpornej formy. Oprószyć dwiema łyżkami mąki, polać resztą rozpuszczonego tłuszczu. Wstawić formę do piekarnika. Zapiekać kurczaka 12-15 minut na złoty kolor. Bezpośrednio przed podaniem udekorować natką pietruszki.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: