Wykonanie

Składniki na farsz:3
udka z kurczaka1 duża
cebula2 łyżki
smalcusól i
pieprz do smakuUdka ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni roztop
smalec i dodaj
cebulę, podsmaż na złoto-brązowy kolor, a następnie odstaw do wystygnięcia.

Smażona
cebulka...........Ugotowane
mięso obierz, wrzuć do miski

Nasze
mięsko.................. i dodaj
cebulę, a następnie zmiksuj przy pomocy blendera na gładką masę, dopraw
solą i
pieprzem.

Nasz gotowy farsz.............Składniki na ciasto:6 średnich
ziemniaków2 szklanki
mąki3 łyżki
oleju1 łyżeczka
soliZiemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, odparować zbędną
wodę i ubić z dodatkiem
oleju na gładką masę. Jeszcze gorące
ziemniaki przełożyć do miski, dodać
mąkę i szybko ugnieść ciasto, najlepiej mikserem.

Ciasto na nasze pyzy.............Ciepłe ciasto podzielić na pół i wałkować podsypując lekko
mąką na grubość około 5 milimetrów. Na rozwałkowanym cieście szklanką wyciąć koła, a następnie na każdy krążek nałożyć niewielką ilość farszu.

Mniej więcej tak to wygląda..................Krążki z farszem posklejać i uformować w kształcie kuli, układać na ścierce.

Prawie w równym rzędzie...................Pyzy gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki
oleju, od momentu wypłynięcia na wierzch około 5-8 minut, na wolnym ogniu.

A o to i są nasze pyzy..................Smacznego !