Wykonanie
Bardziej wyglądem przypominają kotleciki ale lepiej mi się je smażyło i panierowało w tej formie. Bardzo smaczne. Stwierdzam, że najbardziej lubię
rybę w tej formie. Takie krokieciki, kotleciki najlepiej smakują. Najlepszym akcentem
smakowym jest tu nać
pietruszki więc nie polecam jej pomijać ewentualnie jak nie lubicie dodajcie
kolendrę. Krokieciki palce lizać :) Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Przepis pochodzi z bloga My
olive tree .
Składniki :600 g surowego
mięsa ryby ( u mnie filety )4 średnie
ziemniaki ugotowane w mundurkach1 średnia
cebulapęczek
natki pietruszki1
jajo3 łyżki
oliwysól,
pieprzolej do smażenia
mąka do panierowania
Rybę kroimy na drobne kawałki. Ja swoją zmieliłam blenderem.
Ziemniaki obieramy, rozgniatamy widelcem (
ziemniaki również potraktowałam blenderem - pulsacyjnie ) i dodajemy do
ryby razem z pokrojoną w drobną kostkę
cebulą, posiekaną
natką pietruszki,
jajem,
solą,
pieprzem i 3 łyżkami
oliwy. Dokładnie mieszamy aż składniki się połączą.Na patelni rozgrzewamy
olej.
Mięso formujemy, obtaczamy w
mące i smażymy z obu stron na złoty kolor.Smacznego :)