ßßß Cookit - przepis na Krokieciki rybne

Krokieciki rybne

nazwa

Wykonanie

Bardziej wyglądem przypominają kotleciki ale lepiej mi się je smażyło i panierowało w tej formie. Bardzo smaczne. Stwierdzam, że najbardziej lubię rybę w tej formie. Takie krokieciki, kotleciki najlepiej smakują. Najlepszym akcentem smakowym jest tu nać pietruszki więc nie polecam jej pomijać ewentualnie jak nie lubicie dodajcie kolendrę. Krokieciki palce lizać :) Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Przepis pochodzi z bloga My olive tree .
Składniki :
600 g surowego mięsa ryby ( u mnie filety )
4 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach
1 średnia cebula
pęczek natki pietruszki
1 jajo
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
olej do smażenia
mąka do panierowania
Rybę kroimy na drobne kawałki. Ja swoją zmieliłam blenderem. Ziemniaki obieramy, rozgniatamy widelcem ( ziemniaki również potraktowałam blenderem - pulsacyjnie ) i dodajemy do ryby razem z pokrojoną w drobną kostkę cebulą, posiekaną natką pietruszki, jajem, solą, pieprzem i 3 łyżkami oliwy. Dokładnie mieszamy aż składniki się połączą.
Na patelni rozgrzewamy olej. Mięso formujemy, obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2012/05/Krokieciki-rybne.html