Wykonanie
Bardzo smaczne, delikatne
mięso z
polędwiczki wieprzowej dobrze komponuje się z młodymi warzywami, a dodatek sosu ze
śmietanką sprawia, że całość jest niezwykle pyszna. Przygotowanie takiego obiadu jest i łatwe, i szybkie.




Składniki :1 polędwiczka wieprzowa1 kg
młodych ziemniaków (małych)2 średnie
młode marchewki1
cebulanatka pietruszki0,5 szklanki słodkiej
śmietanki3 łyżki
oleju do smażenia
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Polędwiczkę obieram ze ścięgien i kroję w 3 cm kawałki, lekko je spłaszczam.
Ziemniaki myję dokładnie szczoteczką, obieram
marchewki i
cebulę. W brytfance rozgrzewam
olej, wkładam przekrojone na ćwiartki
ziemniaki, lekko je
solę i pod przykryciem smażę 5 minut. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę
cebulę i
marchewki (w plasterki). Smażę, mieszając od czasu do czasu (dalej pod pokrywką), aż zupełnie zmiękną. Dodaję posiekaną
natkę pietruszki, doprawiam
solą i
pieprzem, po czym wyjmuję warzywa z brytfanki, zwiększam ogień i na ten sam tłuszcz wkładam
polędwicę - smażę ją po 3 minuty z każdej strony. Gdy się zrumieni, dokładam z powrotem warzywa, duszę razem 5 minut, po czym dolewam
śmietankę, ewentualnie jeszcze raz całość doprawiam. Podaję z surówką.Przepis autorski.


