Wykonanie
Krychana
marchew to potrawa wpisana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na Listę Produktów Tradycyjnych Pomorza i Kujaw.Potrawa ta , była w dawnych czasach daniem jednogarnkowym.Krychać w kujawskiej gwarze znaczy rozdrobnić, pognieść. Dotyczy to ugotowanych w wodzie warzyw np.
ziemniaków czy
marchwi.Na Kujawach bardzo często podawano jako danie obiadowe
marchew krychaną z
ziemniakami czyli gotowane
ziemniaki z
marchewką (w jednym garnku) z dodatkiem smażonej
cebulki (wersja postna) lub
boczku (wersja bardziej rozpustna).Do dziś w wielu domach potrawa przetrwała i jest podawana jako dodatek to klusek, pyz, koletów mielonych albo jako danie główne.
Składniki:4
ziemniaki3
marchewki1
cebula200g
boczku wędzonegosólpieprzłyżka
olejuWykonanie:
Marchew i
ziemniaki umyć i obrać. Pokroić na kawałki. Gotować w lekko osolonej razem wodzie do miękkości. Następnie odcedzić, i utłuc tłuczkiem do
ziemniaków. Na patelni podsmażyć na złoto pokrojoną w kostkę
cebulkę oraz pokrojony
boczek. Zawartość patelni wlać do
ziemniaków, wymieszać, doprawić
solą i
pieprzem.