ßßß Cookit - przepis na MARCHEW KRYCHANA Z ZIEMNIAKAMI

MARCHEW KRYCHANA Z ZIEMNIAKAMI

nazwa

Wykonanie

Krychana marchew to potrawa wpisana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na Listę Produktów Tradycyjnych Pomorza i Kujaw.
Potrawa ta , była w dawnych czasach daniem jednogarnkowym.
Krychać w kujawskiej gwarze znaczy rozdrobnić, pognieść. Dotyczy to ugotowanych w wodzie warzyw np. ziemniaków czy marchwi.
Na Kujawach bardzo często podawano jako danie obiadowe marchew krychaną z ziemniakami czyli gotowane ziemniaki z marchewką (w jednym garnku) z dodatkiem smażonej cebulki (wersja postna) lub boczku (wersja bardziej rozpustna).
Do dziś w wielu domach potrawa przetrwała i jest podawana jako dodatek to klusek, pyz, koletów mielonych albo jako danie główne.
Składniki:
4 ziemniaki
3 marchewki
1 cebula
200g boczku wędzonego
sól
pieprz
łyżka oleju
Wykonanie:
Marchew i ziemniaki umyć i obrać. Pokroić na kawałki. Gotować w lekko osolonej razem wodzie do miękkości. Następnie odcedzić, i utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Na patelni podsmażyć na złoto pokrojoną w kostkę cebulkę oraz pokrojony boczek. Zawartość patelni wlać do ziemniaków, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/02/marchew-krychana-z-ziemniakami.html