ßßß Cookit - przepis na schab z nietypowym wykończeniem

schab z nietypowym wykończeniem

nazwa

Wykonanie

Poniżej prezentuję przepis z moimi zmianami:
składniki:
ok. 60 dag schabu karkowego (waga bez kości)
pieprz, sól
2 łyżki płynnego miodu
kopiata łyżka posiekanej natki pietruszki
2 cebule
2 marchewki
pól szklanki wywaru z jarzyn lub rosołu
olej
Mięso, wcześniej wytarte wilgotną i skropioną octem ściereczką, klepiemy w dłoniach, nacierając jednocześnie solą i pieprzem. Odstawiamy na 10 minut do lodówki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, na którym obsmażamy mięso z każdej strony. Podlewamy rosołem, przykrywamy i dusimy na małym ogniu. Po 10 minutach dorzucamy marchew pokrojoną w talarki lub półtalarki. Dusimy, do momentu całość będzie miękka. W osobnym naczyniu na niewielkiej ilości tłuszczy podsmażamy cebulę pokrojoną w cząstki. Posiekaną natkę pietruszki łączymy z miodem. Upieczone mięso wyjmujemy z garnka i smarujemy miodem z pietruszką. Wstawiamy na 6 minut do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, mięso możemy zostawić w uchylonym piecu.
Sos spod pieczeni łączymy z cebulą, zagotowujemy, doprawiamy do smaku. Gotowy blendujemy lub przecieramy przez sito. Mięso podajemy pokrojone na grube plastry, polane gorącym sosem.
Nie ukrywam, że ja idę trochę na skróty. Cebulę kroję w piórka i obsmażam razem z mięsem. Potem duszę razem ze schabem i marchwią. Powstałego z pieczenia sosu nie przecieram tylko podaję z kawałkami cebuli i marchwi.
Mięsa nie zapiekam, tylko po posmarowaniu miodem z pietruszkę, z powrotem wkładam do garnka i trzymam na małym ogniu pod przykryciem jakieś 10 minut. Pewnie moja wersja ma nieco inny smak niż ta z książki pani Aszkiewicz, ale jest mniej pracochłonna i bez rozgrzewania piekarnika:)
smacznego!
Źródło:http://www.naginamyprzepisy.pl/dania-glowne/schab-z-nietypowym-wykonczeniem