ßßß
Drożdżowe pierogi nadziewane kaszą i fetaSkładniki: na 20 małych pierogów lub 10 większychCiasto drożdżowe200 g pszennej mąki350 g mąki orkiszowej100 g miękkiego masła1 jajko200 ml mleka20 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 ½ łyżeczki soli1 łyżka greckiego jogurtuNadzienie z kaszy250 g kaszy gryczanej prażonej ugotowanej, około 100 g niegotowanej100 g feta75 g świeżego szpinaku2 ząbki czosnku, dużesól i kajeński pieprz do smaku1 jajko1 łyżka olejuRozpuść drożdże w podgrzanym mleku z cukrem. Dodaj obie mąki, sól i jajko. Zagnieć ciasto. Ciasto będzie zwarte, ale takie ma być. Dodaj teraz miękkie masło po kawałku. zagniecione ciasto przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut.W międzyczasie przygotuj nadzienie. Ja miałam kaszę z poprzedniego dnia, więc tylko odważyłam ile mi było potrzebne. Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu. Szpinak opłucz i pokrój z grubsza. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Podsmaż czosnek na oleju bez zrumienienia po czym dodaj szpinak. Smaż aż szpinak zmniejszy objętość. Wymieszaj szpinak z kaszą, pokruszoną feta, jajkiem i przyprawami.Wyrośnięte ciasto rozwałkuj w prostokąt. Ja zrobiłam 10 dużych pierogów, więc mój prostokąt był mniejszy. Podziel prostokąt radełkiem do pizzy na 10 kwadratów. Na każdy nałóż nadzienie, a następnie złóż w trójkąt i przyciśnij brzegi. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 25 minut w ciepłym miejscu. Piecz pierogi w nagrzanym piekarniku na 200ºC na termoobiegu (bez termoobiegu około 15 stopni więcej w zależności odo piekarnika) przez 10 – 12 minut.
Do drożdżowych pierogów przyrządziłam pyszną surówkę z brukselki i grillowanej papryki z octu jak również czosnkowy dip na bazie jogurtu i domowego majonezu . Przepis na surówkę poniżejSurówka z brukselki250 g brukselki1 duża grillowana papryka z octu, u mnie czerwona1 łyżka oliwy1 łyżka winnego octusól i czarny pieprz grubomielony do smaku
Oczyść brukselkę z wierzchnich i pokrój w cienkie plasterki za pomocą mandoliny. Pokrój paprykę w cienkie paski i dodaj do brukselki wraz z octem, oliwą. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Zrób sałatkę trochę wcześniej aby zdążyła skruszeć. Podaj sałatkę i dip do pierogów. Pierogi smakują i na ciepło i letnie.Polecane przepisySurówka z brukselki i białej kapusty z winegretPieczone tortilla z kaszą i soczewicąWegańskie zielone burgeryBurgery z fasoli i quinoaJajka sadzone w pomidorowym sosie