Wykonanie
Dopadła mnie grypa stąd cisza na blogu. Dzisiaj już się lepiej czuję, a apetyt wraca mi powoli do normy. Mój mąż nie zdążył zrobić zakupów, więc musiałam coś wymyśleć na obiad z tego co miałam w domowej spiżarce i lodówce. Wybór padł na
drożdżowe pierogi nadziewane
kaszą i
fetą, nie wspomnę już o
szpinaku, który domagał się przerobienia.
Drożdżowe pierogi robię często zamiast pizzy. Można je z powodzeniem zamrozić a
potem rozmrozić w mikrofali czy piekarniku.
Drożdżowe pierogi nadziewane
kaszą i
fetaSkładniki: na 20 małych pierogów lub 10 większych
Ciasto drożdżowe200 g
pszennej mąki350 g
mąki orkiszowej100 g miękkiego
masła1
jajko200 ml
mleka20 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1 ½ łyżeczki
soli1 łyżka
greckiego jogurtuNadzienie z
kaszy250 g
kaszy gryczanej prażonej ugotowanej, około 100 g niegotowanej100 g
feta75 g
świeżego szpinaku2 ząbki
czosnku, duże
sól i kajeński
pieprz do smaku1
jajko1 łyżka
olejuRozpuść
drożdże w podgrzanym
mleku z
cukrem. Dodaj obie
mąki,
sól i
jajko. Zagnieć ciasto. Ciasto będzie zwarte, ale takie ma być. Dodaj teraz miękkie
masło po kawałku. zagniecione ciasto przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut.W międzyczasie przygotuj nadzienie. Ja miałam
kaszę z poprzedniego dnia, więc tylko odważyłam ile mi było potrzebne. Ugotuj
kaszę według instrukcji na opakowaniu.
Szpinak opłucz i pokrój z grubsza.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Podsmaż
czosnek na
oleju bez zrumienienia po czym dodaj
szpinak. Smaż aż
szpinak zmniejszy objętość. Wymieszaj
szpinak z
kaszą, pokruszoną
feta,
jajkiem i
przyprawami.Wyrośnięte ciasto rozwałkuj w prostokąt. Ja zrobiłam 10 dużych pierogów, więc mój prostokąt był mniejszy. Podziel prostokąt radełkiem do pizzy na 10 kwadratów. Na każdy nałóż nadzienie, a następnie złóż w trójkąt i przyciśnij brzegi. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 25 minut w ciepłym miejscu. Piecz pierogi w nagrzanym piekarniku na 200ºC na termoobiegu (bez termoobiegu około 15 stopni więcej w zależności odo piekarnika) przez 10 – 12 minut.

Do
drożdżowych pierogów przyrządziłam pyszną surówkę z
brukselki i grillowanej
papryki z
octu jak również
czosnkowy dip na bazie
jogurtu i domowego
majonezu . Przepis na surówkę poniżejSurówka z
brukselki250 g
brukselki1 duża grillowana
papryka z
octu, u mnie czerwona1 łyżka
oliwy1 łyżka
winnego octusól i
czarny pieprz grubomielony do smaku

Oczyść
brukselkę z wierzchnich i pokrój w cienkie plasterki za pomocą mandoliny. Pokrój
paprykę w cienkie paski i dodaj do
brukselki wraz z
octem,
oliwą. Dopraw
solą,
pieprzem i wymieszaj. Zrób
sałatkę trochę wcześniej aby zdążyła skruszeć. Podaj
sałatkę i dip do pierogów. Pierogi smakują i na ciepło i letnie.Polecane przepisySurówka z
brukselki i
białej kapusty z
winegretPieczone tortilla z
kaszą i
soczewicąWegańskie zielone burgeryBurgery z
fasoli i quinoa
Jajka sadzone w
pomidorowym sosie