ßßß Cookit - przepis na Bliny pszenne z borowikami

Bliny pszenne z borowikami

nazwa

Wykonanie

Puszyste bliny w połączeniu ze świeżymi, aromatycznymi borowikami. Ta prosta kompozycja zachwyca smakiem...
Zanim przystąpicie do przygotowania blinów, oddaję w Wasze ręce poradnik Ciasto drożdżowe - wskazówki i porady . Zawsze polecam drożdże świeże, a jeżeli jeszcze zastanawiacie się, jakie wybrać, lub posiadacie tylko instant - polecam Wam wpis Drożdże - świeże czy instant .
Wszystkie wpisy o cieście drożdżowym znajdziecie TUTAJ .
Składniki:
200 g mąki pszennej
250 ml mleka
1 łyżeczka masła
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 jajka
pół łyżeczki soli
Dodatkowo:
350 g świeżych borowików
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
olej do smażenia
50 g masła
Przygotowanie:
Borowiki dokładnie oczyścić i pokroić na grube plastry.
Sporządzić bliny: z drożdży, cukru, 100 g mąki i 125 ml mleka przygotować rozczyn . Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut. W tym czasie rozpuścić masło i oddzielić żółtka od białek. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe 100 g mąki, resztę mleka i sól oraz masło i żółtka. Dokładnie wymieszać.
Piekarnik włączyć i ustawić nagrzewanie góra/dół oraz temperaturę 100 stopni. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 25 minut.
Patelnię rozgrzać, wlać trochę oleju i nalać ciasto blinowe, najlepiej kilka nie za dużych placuszków. Smażyć z obu stron na średnim ogniu. Każdy usmażony blin włożyć do ciepłego piekarnika, aby zachował ciepło.
Masło sklarować i wlać na patelnię. Dodać ząbek czosnku i pokrojone na plastry borowiki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Przyprawić solą i pieprzem.
Na talerzu ułożyć na przemian bliny i borowiki. Posypać grubą solą morską.Danie można wzbogacić ulubionym sosem lub dipem.
,
Składnik główny:
grzyby,
Składnik główny:
borowiki,
Składnik główny:
ciasto drożdżowe,
Składnik główny:
bliny,
Rodzaj dania:
Przekąska,
Inne,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/bliny-pszenne-z-borowikami