Wykonanie
Idealnie soczysty i aromatyczny
indyk otulony
drożdżowym ciastem serwowany z buraczanymi frytkami.Przepis zajął pierwsze miejsce w konkursie kreatywnym 5 organizowanym przez portal Prześlij Przepis http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/indyczy-wieniec-a-la-kulebiak-14 .

Składniki:· pierś z
indyka- ok. 500 g·
orzechy włoskie - 200g·
buraki- 2 szt.

·
oliwa aromatyzowana (
spod suszonych pomidorów)· 1 ząbek
czosnku·
sól·
pieprz·
jajko·
olejNa ciasto:· 250 g
mąki pełnoziarnistej orkiszowej· 12 g
drożdży· łyżeczka
cukru· 0,5 łyżeczki
soli· 125ml
mleka· 1
jajko· 30 g roztopionego
masła lurpakCiasto:Przygotowujemy zaczyn-
drożdże rozpuszczamy w cukrze, zalewamy lekko podgrzanym (ciepłym, ale nie za gorącym)
mlekiem-
mleko dodajemy stopniowo naprzemiennie z 50 g
mąki. Całość dobrze mieszamy, aby nie było grudek. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 20 minut, żeby zaczyn popracował. W dużej misce wysypujemy resztę
mąki, dodajemy
sól,
jajko, stopiony tłuszcz oraz zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia- ciasto musi podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto jest gotowe do dalszych działań- np. z indyczym kulebiakiem.Pierś z
indyka porcjujemy na mniejsze i cieńsze kawałki. Przygotowujemy marynatę-
orzechy włoskie prażymy na patelni, siekamy i przekładamy do dużego pojemnika. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek. Całość zalewy
oliwą. Każdy kawałek
indyka solimy i
pieprzymy. Przekładamy do marynaty- zostawiamy na noc w lodówce.
Ciasto drożdżowe cienko wałkujemy na kształt prostokąta. Wzdłuż dłuższego
boku wykładamy
indyka wraz z
orzechami z
oliwy. Ciasto zawijamy i zamykamy- staramy się by zawinięcie znalazło się na dole. Z tak przygotowanej rolady formujemy wieniec. Z resztek ciasta wykrawamy ozdobne
ciasteczka, które przyklejamy za pomocą rozbełtanego
jajka do ciasta. Tak przygotowany wieniec odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Kulebiak pieczemy ok. 40- 45 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.Kulebiak podajemy z buraczkowymi frytkami.
Buraki gotujemy al dente. Obieramy i wykrawamy frytki. Wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Skrapiamy
olejem, solimy i zapiekamy ok. 20 minut, 180 stopni, termoobieg. Smacznego!

