ßßß
Składniki:· pierś z indyka- ok. 500 g· orzechy włoskie - 200g· buraki- 2 szt.
· oliwa aromatyzowana (spod suszonych pomidorów)· 1 ząbek czosnku· sól· pieprz· jajko· olejNa ciasto:· 250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej· 12 g drożdży· łyżeczka cukru· 0,5 łyżeczki soli· 125ml mleka· 1 jajko· 30 g roztopionego masła lurpakCiasto:Przygotowujemy zaczyn- drożdże rozpuszczamy w cukrze, zalewamy lekko podgrzanym (ciepłym, ale nie za gorącym) mlekiem- mleko dodajemy stopniowo naprzemiennie z 50 g mąki. Całość dobrze mieszamy, aby nie było grudek. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 20 minut, żeby zaczyn popracował. W dużej misce wysypujemy resztę mąki, dodajemy sól, jajko, stopiony tłuszcz oraz zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia- ciasto musi podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto jest gotowe do dalszych działań- np. z indyczym kulebiakiem.Pierś z indyka porcjujemy na mniejsze i cieńsze kawałki. Przygotowujemy marynatę- orzechy włoskie prażymy na patelni, siekamy i przekładamy do dużego pojemnika. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalewy oliwą. Każdy kawałek indyka solimy i pieprzymy. Przekładamy do marynaty- zostawiamy na noc w lodówce.Ciasto drożdżowe cienko wałkujemy na kształt prostokąta. Wzdłuż dłuższego boku wykładamy indyka wraz z orzechami z oliwy. Ciasto zawijamy i zamykamy- staramy się by zawinięcie znalazło się na dole. Z tak przygotowanej rolady formujemy wieniec. Z resztek ciasta wykrawamy ozdobne ciasteczka, które przyklejamy za pomocą rozbełtanego jajka do ciasta. Tak przygotowany wieniec odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Kulebiak pieczemy ok. 40- 45 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.Kulebiak podajemy z buraczkowymi frytkami. Buraki gotujemy al dente. Obieramy i wykrawamy frytki. Wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Skrapiamy olejem, solimy i zapiekamy ok. 20 minut, 180 stopni, termoobieg. Smacznego!
