Wykonanie
Kilkakrotnie w moich postach wspominałam o Indeksie Glikemicznym (IG). Na przykład, że powinniśmy unikać wysokiego, rozgotowania warzyw, bo wpływa to na podwyższenie IG, ograniczyć
słodycze.... ale właściwie jeszcze nie opisałam dokładnie co to jest IG.Też
między innymi piszę tego posta na prośbę jednej z moich czytelniczek :) Dziękuję za motywację Pani Paulinie :)

Co to jest indeks glikemiczny (IG)?IG określa wpływ różnych produktów spożywczych na poziom
cukru we
krwi. Na początku pojęcie IG zostało opracowane dla osób borykających się z cukrzycą, ale obecnie dietę uwzględniającą IG zaleca się np. przy redukcji masy ciała. Również sportowcy zwracają uwagę na IG.IG przyjmuje wartości od 0 do 100 dla poszczególnych produktów spożywczych. Dokładnie opisując, jest to wartość
cukru we
krwi, a właściwie szybkość z jaką trawimy zjedzony produkt i przetwarzamy w glukozę, która pojawia się we
krwi. Oczywiście automatycznie, fizjologicznie pojawia się odpowiedź insuliny, hormonu, który ma za zadanie obniżenia poziomu glukozy we
krwi, poprzez wychwycenie jej z obiegu i transportu do poszczególnych komórek. Punktem odniesienia dla przyjętych wartości jest GLUKOZA. Wartość IG produktu
mierzy się poprzez podanie 10 osobom porcję produktu np. pieczone
ziemniaki, w której znajduje się 50g węglowodanów. Badana osoba musi spożyć 250g pieczonych
ziemniaków, aby dana porcja zawierała 50g węglowodanów. Następnie przez kolejne 2 godziny co 15 minut
mierzy się poziom
cukru we
krwi. Np. następnego dnia, te same osoby spożywają 50g czystej glukozy i tak jak poprzednio, przez kolejne 2 godziny
mierzy się co 15 minut poziom
cukry we
krwi.
Wyniki po spożyciu przykładowych
ziemniaków porównuje się z wynikami po spożyciu glukozy (produkt odniesienia). Inaczej mówiąc, IG to procent, który obliczamy poprzez podział obszaru pod krzywą po zjedzeniu
ziemniaków przez obszar po spożyciu glukozy. Następnie wyciągamy średnią z 10 osób i uzyskujemy końcowy wynik. Przykładowy IG dla pieczonych
ziemniaków jest równy 85, co oznacza, że po ich spożyciu wzrost
cukru we
krwi jest wyższy o 85%, w stosunku do tego jaki byłby po zjedzeniu czystej glukozy.Ze względu na szeroki zakres wartości IG w różnych produktach i konsekwencje w procesach metabolicznych (np. przemiana glukozy w tłuszcz) uznaje się 3 wartości IG:- niski (0-55)- średni (56-70)- wysoki (71-100)

Co sprawia, że jeden produkt ma niski IG, a drugi wysoki?Na wysokość IG wpływ mają:- wielkość cząsteczki chemicznej- biochemiczny skład węglowodanów ( stosunek amylozy do amylopektyny)- stopień gotowania (im dłużej gotujemy np. warzywa tym cząsteczka węglowodanów złożonych ulega rozkładowi na węglowodany proste. Jest to też wpływ na żelatynizacje
skrobi)- objętość tłuszczów w produkcie lub posiłku- zawartość
białka w produkcie- ilość błonnika (błonnik to też węglowodany złożone, które nie ulegają strawieniu czyli np.: celuloza, hemicelulozy, pektyny, ligniny itp.Jak obliczyć IG posiłku?Aby obliczyć IG całego posiłku musimy dodać wartości węglowodanów z wszystkich produktów (węglowodany ogółem dojąc błonnik). Następnie obliczamy procentowy udział węglowodanów przyswajalnych z całego posiłku. Mnożymy przez IG i sumujemy iloczyn.np. MUS
BANANOWO TRUSKAWKOWY:IG
banana to 60IG
truskawek to 25Węglowodany ogółem w 100 g
banana - 23,5gBłonnik w 100 g
banana - 1,7 gWęglowodany przyswajalne to węglowodany ogółem minus błonnik czyli w tym przypadku 21 , 8 gWęglowodany ogółem w 100 g
truskawek - 7,2 gBłonnik w 100 g
truskawek - 1,8 gWęglowodany przyswajalne to węglowodany ogółem minus błonnik czyli w tym przypadku 5 , 4 gWęglowodany przyswajalne ogółem w naszym 200 gramowym musie
owocowym to 21,8 g + 5,4 g = 27,2 gNastępnie liczymy procentowy udział węglowodanów przyswajalnych z każdego produktu w musie ogółem27 , 2 g - 100 %21,8 g (ilość z
banana) - xx = 80 , 14 %27 , 2 g - 100 %5,4 g (ilość z
truskawek) - xx = 19 , 86 %Liczymy IG całego posiłku60 (IG
banana) x 80,14 % (procentowy udział węglowodanów przyswajalnych z
banana w całej potrawie) = 48,0825 (IG
truskawek) x 19,86 % (procentowy udział węglowodanów przyswajalnych z
truskawek w całej potrawie) =4,96IG deseru = 48 , 08 + 4 , 96 = 53 , 04 czyli średni IG(przykład zaczerpnięty z KLIK)

Minusy IG?- IG nie bierze pod uwagę porcji jakie zjadamy np.
arbuz ma IG 72, co oznacza, że jest w przedziale wysokiego IG i w przypadku cukrzyków teoretycznie powinien być wykluczony z diety. Nic bardziej mylnego. Średni plasterek to 120 g i zawiera tylko 6 g węglowodanów, które na pewno nie wpłyną znacząco na poziom glukozy we
krwi. Należałoby zjeść 720g
arbuza, aby dostarczyć organizmowi 50g glukozy.- wiele produktów o niskim IG mają dużą zawartość tłuszczu, co też może wpływać nie korzystnie na stan zdrowia. Np. IG frytek lub
chipsów jest niski, a niestety ze względu na zawartość
tłuszczów stałych i izomerów trans kwasów tłuszczowych nie wpływają korzystnie na układ krwionośny.Czym jest ŁADUNEK GLIKEMICZNY?Jeżeli chcemy dokładniej obliczyć wzrost poziomu glukozy we
krwi, powinniśmy sugerować się ładunkiem glikemicznym (ŁG). ŁG to nic innego jak IG pomnożone przez ilość węglowodanów zawartych w porcji spożywanego przez nas produktu i podzielony przez 100. Jedna część ŁG równa się w przybliżeniu 1g glukozy. Obliczając ŁG poznajemy też IG i ilość węglowodanów w produkcie.ŁG = (IG x węglowodany na porcję) : 100np. dla
arbuza:ŁG = (72 x 6) : 100 = 4 , 3ŁG niski 0-10ŁG średni 11-19ŁG wysoki >20Osobiście uważam, ze nie należy rezygnować zupełnie z produktów o wysokim IG. Ważne jest, aby były one jedzone w symbolicznej ilości, albo w połączeniu z
białkami. Takie połączenie powoduje mniejszy wzrost
cukru we
krwi .Jednakże warto zwracać uwagę na to jakie produkty wybieramy w swojej diecie, aby utrzymywać poziom
cukru we
krwi na właściwym poziomie.DIETA O NISKIM IG:
OWOCE:wybieraj
owoce kwaśne: zielone
jabłka,
gruszki,
pomarańcze,
grejpfruty,
brzoskwinie,
pomelo,
kiwi,WARZYWA:warzywa wybieraj surowe, ponieważ większość warzyw ma niski IG. Jeśli chcesz sięgać po gotowane, to staraj się jeść al dente (niedogotowane) i unikaj warzyw
skrobiowych czyli
ziemniakówWARZYWA ZAWIERAJĄCE
SKROBIĘ O NISKIM IG:
kukurydza cukrowa = 46-48 IG,
bataty = 46 IG
PIECZYWO:
pieczywo najlepiej wybierać pełnoziarniste, ponieważ zawiera dużą ilość błonnika, który obniża IG. Należy unikać
pieczywa pszennego, nawet jeśli zawiera nasiona. Uważaj na "oszukane"
pieczywo pełnoziarniste. Czytaj zawsze skład lub poproś w piekarni o jego podanie.
PŁATKI ŚNIADANIOWE:wybieraj naturalne
płatki owsiane typu "górskie", naturalne
muesli, owsiane, gryczane. Unikaj
płatków typu musi z dodatkiem kandyzowanych
owoców.ZBOŻA:wybieraj
kasze pełnoziarniste jak np. gryczana,
ryż pełnoziarnisty, naturalny.
WARZYWA STRĄCZKOWE:polecana jest
ciecierzyca,
soczewica,
fasolaORZECHY I NASIONA:
migdały, laskowe, włoskie, ziemne,
nerkowce,
słonecznik,
dynia, len,
sezamRYBY, CHUDE
MIĘSO,
JAJA, DRÓB:nie zawierają węglowodanów, zatem nie mają wartości IGNISKOTŁUSZCZOWE PRODUKTY
NABIAŁOWE:jeśli tolerujesz
produkty mleczne wybieraj te o niskiej zawartości tłuszczu i ogranicz picie
mleka w czystej postaci (zawiera laktozę, no chyba, ze wybierasz bezlaktozowe), wybieraj chude
twarogi,
jogurty,
kefiry