Wykonanie
Składniki:(na 2 porcje)- duży
jogurt naturalny (ok. 400g),- szklanka
truskawek (ok. 130g),- 1
banana ok. 120g),- łyżka
migdałów (ok. 10g).Sposób przygotowania:1. Miksujemy ½
jogurtu z
truskawkami.2. Miksujemy ½
jogurtu z
bananem.3. Do pucharków wlewamy
jogurt z
bananem i
jogurt z
truskawkami (delikatnie, żeby dwie masy się nie zmieszały)4. Całość posypujemy
migdałami.
Deser jest bogaty w:- pełnowartościowe
białko, pełniące funkcje budulcowe w organizmie- wapń (pochodzący z
jogurtu), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów,- potas (pochodzący z
banana), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 325 gEnergia: 223 , 8 kcal
Białko: 10,7 gTłuszcz: 7 , 0 gWęglowodany: 32 , 2 gBłonnik pokarmowy : 2 , 8 gSmaczneg o i zdr o we go