Wykonanie
Nareszcie cudowna pogoda za oknem, aż chce się sięgać po świeże warzywa, kolorowe sałatki na obiad i chrupać! Gdy wychodzi słońce i dopieszcza nas odrobiną ciepełka aż chce się więcej, dłużej, bardziej! Maj nie rozpieszczał nas pod względem pogodowym, było miło nie
powiem, w końcu wszystko budzi się do życia, zielenieje, kwitnie, pachnie ale gdy towarzyszy temu dodatkowo kilka stopni więcej na termometrze od razu jest przyjemniej prawda?Ostatnie dwa weekendy podładowały moje
słoneczne baterie i po chwilowej przerwie przybywam do Was z nowym, chrupiącym i mega wiosenno- letnim przepisem. Znacie spring rollsy? Nawet jeśli nie to jestem pewna, że przypadną Wam do gustu. Małe ruloniki wypełnione warzywami, aromatyczne, kolorowe i przepyszne. Świetne zarówno w wersji wegetariańskiej,
mięsnej czy z dodatkiem
ryby, więc to chyba przepis w którym każdy znajdzie coś dla siebie.Składniki:
Papier ryżowyMakaron ryżowyPierś z kurczaka/
łosoś wędzonySos sojowyWarzywa:
kalarepa,
marchewka,
szpinak świeży (
rukola lub inna
sałata),
ogórek,
rzodkiewka,
szparagi,
cukinia,
kiełki brokuła,
paprykaCzosnekSól,
pieprz
Sposób przygotowania:Najważniejszym i najbardziej pracochłonnym elementem przepisu jest przygotowanie warzyw.
Kalarepę i
marchewkę obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w cienkie paseczki. Ja do tego zadania wykorzystuję dwustronną obieraczkę do warzyw. Z jednej strony mam ostrze do obierania a z drugiej ząbki do robienia idealnych warzywnych paseczków.
Ogórka i
cukinię tylko myję i kroję w paseczki. Ze
szparagów odrywam zdrewniałą końcówkę i kroję w paski.
Rzodkiewkę myję i kroję w cienkie plastry a
szpinak oczyszczam i odrywam ogonki tak aby pozostały same listki. W
między czasie zaparzam wrzątkiem
makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu. Następnie zajmuję się
kurczakiem, którego oczyszczam, kroje w paski, doprawiam
solą,
pieprzem i smażę na suchej patelni. Usmażonego
kurczaka przekładam na osobny talerz a na patelnię wlewam
oliwę, rozgrzewam i dodaje przeciśnięty przez praskę
czosnek. Chwilkę podsmażam po czym dodaje zaparzony
makaron ryżowy, mieszam dokładnie i doprawiam
sosem sojowym.

I mam dla Was dobre wieści wszystkie składniki gotowe teraz pozostało tylko zawijać wszystko w te
ryżowe papierki 😉
Papier ryżowy należy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zatem przyda nam się dodatkowo naczynie z letnią
wodą w którym będziemy zamaczać
papier ryżowy aż zmięknie. Na gotowy placek
papieru ryżowego kładziemy, bliżej brzegu, klika listków
szpinaku lub
sałaty na to odrobinę
makaronu, kawałek
kurczaka i warzywa. Całość staramy się dość ścisło zawinąć rozpoczynając od zagięcia brzegu od którego rozpoczęliśmy układanie dodatków następnie boki zawijamy do środka i całość rolujemy.
Kurczaka spokojnie możemy zastąpić
wędzonym łososiem lub przygotować całkowicie warzywną wersję spring rollsów. Spring rollsy w całości możemy zabrać ze sobą do pracy czy na wiosenny piknik

lub przekroić na połówki i potraktować jako imprezową przekąskę.

Spring rollsy możemy podać z sosem w moim przypadku powstał ciemny sos na bazie
sosu sojowego,
oleju sezamowego,
papryczki chilli oraz świeżego
imbiru.

Świetna lekka przekąska idealna na wiosenny piknik, spotkanie ze znajomymi czy fit przekąska do pracy. Gdy spring rollsy zamierzamy zabrać do pracy odrobinę sosu możemy dodać do środka. Lżejsza wersja sajgonek, których składniki możesz dostosować do własnych upodobań. Idealny sposób na wykorzystanie świeżych, sezonowych warzyw za którymi tak tęskniliśmy całą zimę. Co prawda przygotowanie zajmie nam dłuższą chwilę ale zdecydowanie warto!PozdrawiamSmakUla.Podziel się...