ßßß


SKŁADNIKI:1,5 kg pomidorów ( miękkich)2 marchewki2 papryki czerwone4 jabłka (winne)3 ząbki czosnku1/2 małej cukinii ( można więcej)1/2 pietruszki3-4 łodygi liści selera naciowego3 cebulePrzyprawy:2 listki laurowekilka ziaren ziela angielskiegogarść bazylii1 łyżka ziół prowansalskich2-3 łyżki soli2 -3 łyżki cukru1/2 łyżki pieprzu prawdziwego1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego1 łyżka słodkiej papryki1/4 łyżki sproszkowanej papryczki chili3 łyżki winnego octuWYKONANIEPomidory płuczemy, wyrzynamy środki i kroimy na ćwiartki.
Marchewkę, jabłko, pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Z papryki usuwamy ziarna i kroimy w kostkę.Cukinie i cebule również kroimy w kostkę, dodajemy rozdrobniony czosnek, liść i ziele angielskie.seler i bazylię siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami. dodajemy zioła prowansalskie.wszystko gotujemy pod przykryciem ok 1 . 5 godziny, często mieszając.
Kiedy warzywa są już miękkie, odstawiamy z ognia i blendujemy do uzyskania gęstej masy.
Następny etap to dokładne przecieranie przez sito. robimy to bardzo dokładnie, aż na dnie sita zostanie łyżka.
Do przetartej masy dodajemy sól, , pieprz, cukier przyprawy Smakujemy i robimy według własnego cukru. Można dodać więcej octu , cukru itp.Całość gotujemy jeszcze aż masa zgęstnieje. Pasteryzujemy ok 10 min.
