Wykonanie


;-)Kocham gotować! Uwielbiam ten moment kiedy otwieram lodówkę i zaczynam w głowie układać przepis, dobierać składniki i tworzyć wyjątkowe i niezapomniane danie.Dzisiaj podałam na obiad
kurczaka w sosie z
czarnej porzeczki, pasty pomidorowej,
chili i
miodu. Pieczoną
gruszkę nadziewaną
kuskusem z pastą na bazie
serka Arla Apetina Czosnek i
Zioła, jak i
czarną fasolę z
marchewką po chińsku z aromatem
goździka i
pomarańczy.HmmmRozkosz! Po prostu!;-)))mniammmm


Co Wam będzie potrzebne:
GRUSZKA:- 2
gruszki- 1 szklanka ugotowanej kasy
kuskus-
natka kolendry i
pietruszki- 4 łyżki
serka Arla Apetina Czosnek i
Zioła- 1 łyżka soku z
pomarańczy-
masłoGruszki obierz ze skórki, drylownicą wydrąż środek, tak aby nie przebić
gruszki. Do środka włóż wymieszaną
kaszę z
ziołami,
serkiem i
sokiem z
pomarańczy. Posmaruj delikatnie
masłem.
Owiń szczelnie folią aluminiową zapiekaj w piekarniku przez 50 minut.
KURCZAK:- 5 łyżek pasty pomidorowej-
chili posiekane- 4 łyżki
konfitury z
czarnej porzeczki- 2 łyżki
miodu- łyżeczka czubrycy zielonej- 1/2 łyżeczki
kminu- 6 łyżek
oleju- sok z 1/2
cytryny- posiekany świeży
imbir- cały
kurczakKurczaka umyj, osusz. Natrzyj marynatą z w/w składniki, i marynuj przez całą noc w lodówce.
Kurczaka przez pieczeniem wyjmij z lodówki na co najmniej 1,5 godziny.Do upieczenia
kurczaka dodatkowo potrzebujesz:2
gruszki,1/2 pęczka
natki pietruszki ,4 ząbki
czosnku,
olej rzepakowyKurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, do "środka"
kurczaka wkładamy ósemki z
gruszek i
natkę pietruszki.
Czosnek wrzucamy luzem do brytfanki, polewamy
olejem i pieczemy.Pieczemy na złoty kolor około 1 godziny i 15 minut (mój
kurczak ważył ponad 2 kg)WARZYWA PO CHIŃSKU:- 4
marchewki-
czarna fasola chińska ugotowana na miękko (ewentualnie
czerwona fasolka)-
cebula szalotka-
czosnek-
sos sojowy słodki z
goździkiem i
pomarańczą, około 6 łyżek- łyżka
sosu sojowego ciemnego- 5 łyżki soku z
pomarańczy- świeży
imbir-
chili czerwone z pestkami-
olej-
natka pietruszki- 6 łyżek suchej
kaszy kuskusMarchewkę obierz i pokrój na talarki.
Szalotkę i
czosnek posiekaj.W rozgrzanym woku smaż,
marchewkę,
cebulkę,
czosnek. Przez 6 - 8 minut, ciągle mieszając.Dodaj
sosy sojowe,
imbir,
chili i sok z
pomarańczy. Podsmażaj przez 10 minut, aż sos się zredukuje. Dodaj 4 łyżki
wody,
natkę pietruszki,
fasolę i
kaszę kuskus. Przykryj pokrywką i wyłącz gaz. Po upływie 10 minut. Warzywa będą gotowe.Gotowe!Smacznego!

Zapraszam na Facebooka SmykWkuchni!;-)Buziaki!!Przepis zgłaszam do konkursu: