Wykonanie

Składniki:*
ziemniaki* mały kawałek
marchewki i
pietruszki*
cebula (robiłam też z
porem)*
czosnek*
masło lub
olej*
przyprawy:
kurkuma,
kminek,
sól,
majeranek,
bazylia, ew.
kolendra,
estragon*
cytrynaPo kolei:1. na wrzącą
wodę wrzucamy szczyptę
kurkumy i
majeranku (o)2. kawałek
marchewki i
pietruszki (sł)Gotujemy ok. 15 minut3. dodajemy świeżo obrane i pokrojone
ziemniaki i trochę
masła lub
oleju (sł)4.
kminek (sł/m) - można zmielić5. ząbek
czosnku, szczyptę
bazylii, ew.
kolendry (m)6. solimy (sn)7. kilka kropli
cytryny (k)8. szczyptę
tymianku (o)Gotujemy aż
ziemniaki będą miękkie. Odcedzamy
wodę, zostawiamy
ziemniaki w garnku, a na patelni rozgrzewamy trochę
oleju lub
masła, wrzucamy drobno pokrojoną
cebulę (lub
pora) i smażymy do zeszklenia. Dodajemy do odcedzonych
ziemniaków i wszystko ugniatamy tłuczkiem.Podajemy!Polecam, pyszne, można je jeść nawet same:)Na pierwszym zdjęciu są z
cebulą, na zdjęciu poniżej z
porem.

" Nie przejmowałbyś się tym, co ludzie o Tobie myślą, gdybyś wiedział, jak rzadko myślą."Dr. Phil McgrawKomentarze