ßßß Cookit - przepis na Młoda marchewa słodko-ostra z imbirem, miodem i kolendrą

Młoda marchewa słodko-ostra z imbirem, miodem i kolendrą

nazwa

Wykonanie

Zaczyna się sezon na młode warzywka, była tarta z botwinką (jutro będzie przepis), dzisiaj nadeszła pora na marchewkę a jutro... zobaczymy ;)
Marchewka jest obłędnie ostra i słodka zarazem, a zaraz zobaczycie dlaczego...
Składniki:
pęczek młodej marchewki
2 łyżki masła
łyżka mielonego imbiru Kamis
łyżka miodu
mała papryczka chili
3 łyżki kolendry
1 pomarańcza
pół szklanki soku pomarańczowego z kartonika
Marchewkę myjemy (nie obieramy!!!), na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy marchewkę, podsmażamy, dodajemy miód, imbir, chili, wyciskamy sok z pomarańczy (ja wrzuciłam też cały miąż), przykręcamy gaz i podduszamy...
Jak sos za szybko wyparuje, dolewamy soku z kartonika, marchewka ma być al dente, a sos gęsty, dokładnie ją oblepiający, nie powinno nam to zająć dłużej niż 10-15 minut, zależy oczywiście od wielkości marchewki.
Przed podaniem posypujemy kolendrą, wcinamy ciepłe...
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2012/05/moda-marchewa-sodko-ostra-z-imbirem.html