Wykonanie
Zaczyna się sezon na
młode warzywka, była
tarta z
botwinką (jutro będzie przepis), dzisiaj nadeszła
pora na
marchewkę a jutro... zobaczymy ;)
Marchewka jest obłędnie ostra i słodka zarazem, a zaraz zobaczycie dlaczego...Składniki:pęczek
młodej marchewki2 łyżki
masłałyżka mielonego
imbiru Kamisłyżka
miodumała
papryczka chili3 łyżki
kolendry1
pomarańczapół szklanki
soku pomarańczowego z kartonika
Marchewkę myjemy (nie obieramy!!!), na patelni rozgrzewamy
masło, wrzucamy
marchewkę, podsmażamy, dodajemy
miód,
imbir,
chili, wyciskamy sok z
pomarańczy (ja wrzuciłam też cały miąż), przykręcamy gaz i podduszamy...Jak sos za szybko wyparuje, dolewamy soku z kartonika,
marchewka ma być al dente, a sos gęsty, dokładnie ją oblepiający, nie powinno nam to zająć dłużej niż 10-15 minut, zależy oczywiście od wielkości
marchewki.Przed podaniem posypujemy
kolendrą, wcinamy ciepłe...