Wykonanie
Na naszym blogu pojawił się już przepis na tradycyjną
marchewkę z
groszkiem. Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować Wam tan przepis z delikatną modyfikacją, a mianowicie dodatkiem
imbiru i
pomarańczy. Oba te składniki nadają całemu daniu bardzo fajny, wyrazisty, ciekawy smak. Taki warzywny dodatek idealnie nadaje się do
ryżu,
mięs i ryb.

Składniki:3 duże
marchewki
Puszka
groszkuPół łyżeczki
soliŁyżeczka
mioduŁyżka
masłaŁyżka
mąki pszennejPomarańczaKorzeń
imbiru ( kawałek ok 2 cm)
Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zalewamy
wodą, dodajemy
sól i
miód, gotujemy. Kiedy
marchewka będzie miękka, odlewamy
wodę i dosypujemy
groszek. Zestawiamy na chwilę z ognia.
Pomarańcze parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach. Z reszty
pomarańczy wyciskamy sok. Następnie na patelni rozpuszczamy
masło i wrzucamy na to
imbir, lekko podsmażamy. Dorzucamy
skórkę pomarańczową i
mąkę, dokładnie mieszamy. Zasmażkę wrzucamy do
marchewki z
groszkiem i trzymamy chwilę na małym ogniu mieszając, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Dolewamy stopniowo sok z
pomarańczy sprawdzając smak dania. Podajemy koniecznie na ciepło jako dodatek do obiadu :)