Wykonanie
Chili sin carne (z hiszp.
chili bez
mięsa), w odróżnieniu do
chili con carne (
chili z
mięsem) to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej i teksańskiej. Często występuje jako fastfood w amerykańskich barach. Główne składniki to
papryka,
chili,
cebula,
czosnek,
pomidory i mielona
wołowina. Często dodaje się
fasolę i
kukurydzę.
Przyprawia się dość intensywnie. Najczęściej podaje się z tortillą lub gotowanym
ryżem. W wesji bezmięsnej
wołowinę zastąpiła czarna
soczewica Beluga. To jedna z ciekawszych odmian
soczewicy i nie tylko pięknie wygląda, ale też zachowuje swój ksztalt po ugotowaniu.Pyszne jednogarnkowe danie, idealne na zimowe
porę, bo syci i rozgrzewa. Podane w połączeniu ze zbożami np.
ryżem (uzyskamy wówczas kompletne
białka) - idealna kombinacja dla wegetarian.
Czarna
soczewica Beluga ma postać małych czarnych kuleczek, które upodobniają ją do
kawioru Beluga ( to najcennejszy i najdroższy
kawior na świecie otrzymywany ze stuletnich białych jesiotrów). Szczególnie ceniona w krajach Bliskiego Wschodu. W tych małych ziarenkach kryje się ogromna moc. Czarna
soczewica zawiera w 100 g dużo
białka -26 g, mało tłuszczu -2g i około 50 g węglowodanów, sporo kwasu foliowego, mnóstwo błonnika i minerałów, posiada niski indeks glikemiczny. Beluga jest bardzo sycąca i pyszna. Ze swoim atrakcyjnym wyglądem jest świetnym urozmaiceniem monotonnie wyglądających posiłków.
Składniki na 4 porcje:125 g
soczewicy - Beluga1 duża puszka
czerwonej fasoli (480 g po odsączeniu)1
cebula1 ząbek
czosnku2 łyżki
masła ghee lub
oliwy2
czerwone papryki1 puszka
pomidorów krojonych (240 g po odsączeniu)2 łyżki
przecieru pomidorowego200-250 ml
bulionu warzywnego1 mała
papryczka chili -opcjonalnie1/2 łyżeczki słodkiej
czerwonej papryki1/2 łyżeczki
cukrupieprz1 łyżeczka
solipół pęczka
koledry-opcjonalnieWykonanie:°Soczewicę wypłukać w zimnej wodzie i zalać podwójną ilością wrzącej
wody. Gotować około 25 minut bez
soli. Odcedzić.°Fasolę czerwoną wypłukać na sitku pod zimna
wodą.°Cebulę i
czosnek obrać, rozdrobnić i przesmażyć na gorącym
maśle.°Paprykę pokroić w kostkę, dorzucić do
cebuli z
czosnkiem, podsmażyć, zalać
bulionem i dusić 6-8 minut.° Dodać
soczewicę,
fasolę, pokrojone
pomidory z puszki,
przecier pomidorowy i
przyprawy :
sól,
cukier ,
paprykę i
pieprz. Dusić razem około 10 minut. Podawać przybrane listkami
kolendry. Smacznego!1 porcja to około 354 kcal. Zawiera 20 g
białka, 10 g tłuszczu, 41 g węglowodanów i 20 g błonnikaŹródło : Apotheke Umschau -Dezember Heft