ßßß Cookit - przepis na Bakłażan faszerowany mięsem i kaszą jaglaną

Bakłażan faszerowany mięsem i kaszą jaglaną

nazwa

Wykonanie

Mięso mielone doskonale komponuje się z delikatnym smakiem bakłażana. Sprawdzi się jako danie obiadowe lub będzie świetną kolacją. Dodatek ugotowanej kaszy jaglanej sprawi, że nadzienie mięsne będzie mięciutkie i delikatne. Bardzo proste i naprawdę szybkie danie do przygotowania. Jeśli planujesz to danie, ugotuj na śniadanie większą porcję kaszy jaglanej, a uporasz się z nim w expresowym tempie. Sos jogurtowy dopełni smak faszerowanego bakłażana. Jeśli do sosu dodasz jeszcze posiekane listki mięty, szykuje się prawdziwa uczta. Zatem do dzieła. Zapraszam do przepisu.
Składniki na 2 porcje :
2 bakłażany
250 g mięsa mielonego ( dowolnego, ulubionego)
1 pomidor
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
kilka gałązek tymianku, oregano lub rozmarynu
niecała szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
oliwa, sól, pieprz
parmezan lub grana padano
Składniki na sos jogurtowy :
200-250 g jogurtu greckiego
1 czubata łyżeczka musztardy
1 płaska łyżeczka płynnego miodu
skórka starta z 1/2 cytryny
posiekana mięta - opcjonalnie
Wykonanie:
Bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Miąższ ponacinać delikatnie w kratkę, tak by nie uszkodzić skórki. Posolić, oprószyć pieprzem i posmarować oliwą. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 200 ° C 15-20 minut, aż bakłażan zmięknie. Miąższ delikatnie usunąć przy pomocy łyżeczki, pestki odrzucić, a resztę mięsistego środka pozostawić do nadzienia, najlepiej na sitku by obciekł z nadmiaru wody
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na patelni bez rumienienia. Dodać czosnek
Mięso mielone wymieszać z podduszona cebulą i czosnkiem. Mocno doprawić solą i pieprzem. Dodać kasze jaglaną, jajko i drobno pokrojonego, obranego ze skóry pomidora (tylko twarda część, bez pestek i wody) jak równiez upieczony i pokrojony w kostkę miąższ z bakłażana
Przygotowanym farszem napełnić połówki bakłażanów, posypać startym serem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C. Piec około 25-30 minut.
Jogurt wymieszać z 1 łyżeczką musztardy, dodać miód i posypać startą skórką z wyparzonej cytryny bio. Świetnym dodatkiem smakowym jest mięta. Listki mięty pokroić w cieniutkie paseczki i wymieszać z sosem
Bakłażana podawać z sosem jogurtowym
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/09/baklazan-faszerowany-miesem-i-kasza.html