Wykonanie

Mięso mielone doskonale komponuje się z delikatnym smakiem
bakłażana. Sprawdzi się jako danie obiadowe lub będzie świetną kolacją. Dodatek ugotowanej
kaszy jaglanej sprawi, że nadzienie
mięsne będzie mięciutkie i delikatne. Bardzo proste i naprawdę szybkie danie do przygotowania. Jeśli planujesz to danie, ugotuj na śniadanie większą porcję
kaszy jaglanej, a uporasz się z nim w expresowym tempie.
Sos jogurtowy dopełni smak faszerowanego
bakłażana. Jeśli do sosu dodasz jeszcze posiekane listki
mięty, szykuje się prawdziwa uczta. Zatem do dzieła. Zapraszam do przepisu.Składniki na 2 porcje :2
bakłażany250 g
mięsa mielonego ( dowolnego, ulubionego)1
pomidor1
cebula2 ząbki
czosnku1
jajkokilka gałązek
tymianku,
oregano lub
rozmarynuniecała szklanka ugotowanej
kaszy jaglanej
oliwa,
sól,
pieprzparmezan lub
grana padanoSkładniki na
sos jogurtowy :200-250 g
jogurtu greckiego1 czubata łyżeczka
musztardy1 płaska łyżeczka płynnego
mioduskórka starta z 1/2
cytrynyposiekana
mięta - opcjonalnieWykonanie:
Bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Miąższ ponacinać delikatnie w kratkę, tak by nie uszkodzić skórki. Posolić, oprószyć
pieprzem i posmarować
oliwą. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 200 ° C 15-20 minut, aż
bakłażan zmięknie. Miąższ delikatnie usunąć przy pomocy łyżeczki, pestki odrzucić, a resztę mięsistego środka pozostawić do nadzienia, najlepiej na sitku by obciekł z nadmiaru
wodyCebulę drobno pokroić i podsmażyć na patelni bez rumienienia. Dodać
czosnekMięso mielone wymieszać z podduszona
cebulą i
czosnkiem. Mocno doprawić
solą i
pieprzem. Dodać
kasze jaglaną,
jajko i drobno pokrojonego, obranego ze skóry
pomidora (tylko twarda część, bez pestek i
wody) jak równiez upieczony i pokrojony w kostkę miąższ z
bakłażanaPrzygotowanym farszem napełnić połówki
bakłażanów, posypać
startym serem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C. Piec około 25-30 minut.
Jogurt wymieszać z 1 łyżeczką
musztardy, dodać
miód i posypać startą skórką z wyparzonej
cytryny bio. Świetnym dodatkiem
smakowym jest
mięta. Listki
mięty pokroić w cieniutkie paseczki i wymieszać z sosem
Bakłażana podawać z
sosem jogurtowymŻYCZĘ SMACZNEGO !