Wykonanie
Postanowiłam wrócić do
bakłażanów, gdyż sezon na nie w pełni, a latem są tak doskonałe w kuchni, że koniecznie trzeba je przyrządzać na wszystkie możliwe sposoby. A sposobów jest wiele; jeden już podawałam wcześniej - grecki, na
bakłażany zawijane z
serem. Dzisiaj przygotuję je na sposób francuski.
Bakłażany mają niską zawartość kaloryczną, są lekkie, zawierają dużo błonnika, potasu, fosforu i żelaza. Warto więc je włączyć do menu na stałe.Wiele przepisów na ich przyrządzanie
mówi, żeby je pokroić w plastry, posypać
solą i zostawić na 30 minut, a
potem papierowym ręcznikiem wytrzeć sok, który wypłynął, żeby usunąć z nich goryczkę. To prawda, tak trzeba zrobić ale tylko, jeżeli są kupowane nie w sezonie, czyli nie pomiędzy majem a październikiem.Jeżeli przyrządzamy je w sezonie wystarczy je pokroić w plastry, nie trzeba też usuwać skórki.
BAKŁAŻANY PO PROWANSALSKUczyli
bakłażany z
pomidorami i
tymiankiem.
ilości na 6 porcji4 średnie
bakłażany150ml
oliwy z oliwek2 puszki
pomidorów bez skórki1 duża
cebula5 - 6 ząbków
czosnkustarty ser parmezan albo gruyere
tymianeksól,
pieprz1.
Bakłażany umyłam, pokroiłam na plastry grubości 1cm i posmarowałam
oliwą przy pomocy pędzelka. Rozgrzałam patelnię grillową i ułożyłam na niej plastry
bakłażana. Opiekłam je z obu stron.2. W tym samym czasie przygotowałam
sos pomidorowy; na patelni rozgrzałam
oliwę, wrzuciłam pokrojoną
cebulę i lekko ją podsmażyłam. Dodałam
czosnek i też lekko przesmażyłam. Na
oliwę wrzuciłam zawartość puszek z
pomidorami, czyli pokrojone na grube części
pomidory bez twardych części i pulpę
pomidorową. Całość wymieszałam i na ogniu zredukowałam do bardzo gęstego sosu. Doprawiłam
solą i
pieprzem.3. Nagrzałam piekarnik do 200'C . W naczyniu żaroodpornym posmarowanym
oliwą ułożyłam warstwę
bakłażanów, na nich grubą warstwę
sosu pomidorowego, całość posypałam
tymiankiem i
parmezanem. Powtórzyłam tę czynność kilkakrotnie, do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą był oczywiście
ser. Naczynie wstawiłam do piekarnika i zapiekałam przez około 40 minut. Po 20 minutach przykryłam naczynie folią aluminiową, żeby nie wysychało i dalej zapiekałam.
Całość posypałam świeżym
tymiankiem.
Bakłażany są najlepsze jako dodatek do
jagnięciny, ale są świetne również do innego
mięsa. Mają ciekawą właściwość, wspomagają trawienie
mięs, szczególnie tłustych.Mogą być też serwowane jako danie ze świeżą
bagietką,
serem i
winem. Jeżeli podajemy
mięso, to
wino powinno być czerwone, jeżeli są one daniem głównym, to
wino może być różowe.