Wykonanie
Jest to danie
makaronowe,które nawiązuję do tradycji kuchni sycylijskiej. Ale tylko częściowo ,bo prawdziwa "pasta alla siciliana" przygotowywana jest latem na bazie świeżych
pomidorów i sezonowego
bakłażana.Do mojego
makaronu użyłam
pomidorów z puszki,a
bakłażany są w sprzedaży o tej
porze roku więc jakaś namiastka tego doskonałego dania jest zachowana.
Jest wiele sposobów przygotowania
makaronu po sycylijsku,ale ja wybrałam tę mniej skomplikowaną i bliską tradycyjnej/dziś z moimi dodatkami/. Uwielbiam połączenie
makaronu z
bakłażanem i dlatego bardzo często gości na moim
stole bez względu na
porę roku.Składniki/dla 4 osób/320 g
makaronu penne300 g
pomidorów z puszki/zalecane świeże/3/4 szklanki sosu pomidorowego/passata z butelki/2 podłużne
bakłażany2 ząbki
czosnkukilka listków
bazyliitymianek /świeży lub suszony-do smakuszczypta
papryki ostrej w proszku1-2 łyżki
orzeszków piniowych3 łyżki
oliwy z oliwek80 g
startego sera parmezansól i
pieprz do smaku
Wykonanie:
Bakłażany dokładnie umyć,pokroić w kostkę.Aby wyeliminować goryczkę
bakłażana należy warzywo moczyć przez kilkanaście minut w słonej wodzie,Na głębokiej patelni rozgrzać
oliwę, dodać posiekany
czosnek,lekko podsmażyć.Opłukany ze słonej
wody i odsączony
bakłażan dodać do podsmażonego
czosnku i dusić kilka minut na małym ogniu.Wlać
sos pomidorowy i
pomidory z puszki/jeśli są całe należy je pokroić/,dodać przyprawy/tymianek,
bazylię,
paprykę,pietruszkę/,doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Dusić na małym ogniu ok.15 min.Ugotowany makaron/ zgodnie z zaleceniami producenta/ przecedzić i połączyć/na patelni/ z sosem
bakłażanowym.Podawać posypany startym
parmezanem i orzeszkami piniowymi.Danie udekorować świeżymi listkami
bazylii i podsmażoną skórką
bakłażana .Proponuję podobna wersję
makaronu penne pod nazwą "Pasta alla Norma" - zobacz tutaj - /zbliżoną do oryginału/