Wykonanie
Podróżując po kuchniach świata, zapraszam do Włoch.Proponuję wspaniałe połączenie soczystego
kurczaka i pieczonego
bakłażana z aromatycznym
sosem pomidorowym i roztopionym
serem mozzarella.Prawdziwa śródziemnomorska uczta :)Jest to „wariacja” na temat prezentowanego wcześniej na blogu dania o dźwięcznie brzmiącej nazwie „Melanzane alla parmigiana” .Składniki:4
filety z kurczaka1 puszka
pomidorów bez skórki (wraz z
sokiem)1 łyżka tartego
parmezanu1-2 kule
sera mozzarella (w zalewie)1 duży
bakłażan2-3 ząbki
czosnku1-2 łyżki włoskich
ziół (
bazylia,
tymianek)1/2 łyżeczki
ostrej papryki (opcjonalnie)
sól i
pieprzoliwa z oliwekWykonanie:Umytego
bakłażana wraz ze skórką pokroić w poprzek na plastry o grubości około 7 mm. Oprószyć
solą i pozostawić na sicie aby puścił sok. Opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.Każdy krążek posmarować lekko
oliwą, ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 20-30 minut w temperaturze 200 stopni, aż do czasu gdy będzie miękki i lekko zarumieniony. (Uwaga:
Bakłażana można także usmażyć na patelni zwykłej lub grillowej.)Przygotować
sos pomidorowy. W garnku rozgrzać 2-3 łyżki
oliwy, dodać przeciśnięty
czosnek, a po chwili posiekane
pomidory wraz z zalewą. Doprawić do smaku
ziołami,
solą i
pieprzem. Gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje (około 20 minut). Na koniec wymieszać z tartym
parmezanem.
Filety z kurczaka przekroić na mniejsze części i oprószyć
solą oraz
pieprzem. Obrumienić na
oliwie ze wszystkich stron.
Ser mozzarella pokroić na cienkie plasterki.W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
oliwą układać warstwami obsmażone
filety z kurczaka, upieczone plastry
bakłażana oraz plastry
mozzarelli. Każdą warstwę smarować cienko
sosem pomidorowym.Na koniec zalać całość resztą sosu, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 30 minut.Uwaga:)Specjalnie używałam obsmażonych
filetów z kurczaka, upieczonych plastrów
bakłażana oraz gęstego
sosu pomidorowego, aby danie na koniec nie było zbyt rzadkie. (Zarówno
filety z kurczaka jak i
bakłażany w czasie zapiekania wytworzą jeszcze dodatkowo sos.) Jeśli tego nie zrobimy, w efekcie otrzymamy raczej „zupę parmigiana z gotowanym kurczakiem”, a nie
mięso w sosie ;)Danie podawać na gorąco przybrane świeżą
bazylią i/lub
tymiankiem.Smacznego:)